Doorgaan naar hoofdcontent

Onderzoek naar "journalistieke" werkwijze Barend & Van Dorp nodig

Steeds meer bekende Nederlanders zien af van een optreden in het populaire televisieprogramma Barend en Van Dorp. Of vergis ik me?
Als we de gastenlijst van afgelopen jaren bekijken heb ik het gevoel dat veel dezelfde personen terugkeren aan de BvD-stamtafel.
De BvD lievelingen (Gerrit Zalm, Ronald Koeman, etc) worden ze al genoemd in de kringen rond BvD.

Daarnaast heb je een groep die uit commerciele overwegingen komen of moeten komen (nieuwe RTL-programma promotie bijv.).
Van een bekende Nederlander die niet wilde komen weet ik van haar manager dat deze te horen keeg van de BvD-redactie " zich goed te moeten realiseren dat wegblijven gevolgen kon hebben voor haar carriere".

Rede waarom men niet graag naar BvD gaat is mij af en toe wel duidelijk. Inderdaad af en toe, vroeger keek ik meer, maar het laatste jaar haak ik steeds vaker af. Zoals ook afgelopen dinsdagavond.
Een deel van de uitzending van eergisteren was weer tenenkrullend.
Zonder hoor en wederhoor -heel normaal in de journalistiek lijkt me - werd het kamerlid Karimi volstrekt belachelijk gemaakt. Verweer is niet mogelijk voor Karimi.
Was ze uitgenodigd?
De heren B+vD+M behoren hun verantwoordelijkheden te kennen.

Laat ik even op dezelfde BvD-wijze (dus zonder nuance) terugslaan:
Storend is het likken met de tong van de lippen door Frits Barend tijdens. Let u daar maar eens goed op tijdens de uitzendingen en dan vooral het moment waarop hij dat doet. Elke goede psychiater kan u vertellen waarom. Rillingen krijg ik er van.

Dat Jan Mulder een zeer beperkt schrijver is was mij bekend. Lees zijn CAMU-stukjes voorzijde Volkskrant als bewijs. Maar zijn beperkingen komen nu ook steeds meer naar voren in zijn specifieke rol bij BvD. De draad is hij soms helemaal kwijt of hij krijgt hem niet meer door de oog van de naald. Jammer Jan.
Advies voor jou: stoppen met BvD en schrijven, daarna lekker slap gaan ouwehoeren in een kroeg van al het geld wat op je bankrekening staat.
Advies aan de Volkskrant: ontsla deze zogenaamde columnist gelijk. Ik ben nog nooit Volkskrant lezers tegen gekomen die zijn stukjes spits of grappig vonden.

Wat nu?
Het wordt de hoogste tijd voor een diepgravend onderzoek, zodat ook andere programma's hiervan kunnen leren evenals studenten journalistiek. Jong geleerd oud gedaan. En slecht voorbeeld doet........ . Dooddoeners die nog steeds werken.
Zo'n onderzoek is nodig omdat BvD een hijgerig geheel is geworden (zie ook documentaire Met Kok) dat veel impact heeft op kijkers. Ze kunnen je maken en breken. En dat doen ze soms ook.
Alles voor de kijkcijfers en het geld. BvD gaat niet voor niets naar Tien. Hun goed recht. Ik verdien ook graag geld. Maar dat mag nooit ten koste gaan van andere mensen en je behoort je journalistieke verantwoordelijkheden te kennen als je invloedrijk bent in de media. Deze kwaliteiten mis ik de laatste jaren bij de presentatoren van BvD.

Dit stuk is bedoeld als eerste aanzet voor een BvD-onderzoek. Waar kennen we die afkorting van? Zou men in dit programma het daarom zo vaak over de AIVD hebben.
Vragen:
- Welke BN-ers willen niet naar BvD? En waarom niet?
- Klopt mijn bewering dat een bepaalde groep "gasten" elke keer terug komt? En wanneer en waarvoor?
- Welke invloed heeft BvD op de politiek?

En ik ga nu naar Terschelling. Even uitwaaien.
Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…