Doorgaan naar hoofdcontent

Caribisch gebied en Surinaamse Pers

Chido Houbraken, redacteur van Het Archiefforum, heeft een bijzonder gevoel voor zaken waar 'archiefbehoefte' aan is. Hij staat al jaren elke dag met beide binnen in de wereld van de overheidsarchieven, de documentaire informatievoorziening etc. Daardoor heeft hij een bijzondere feeling voor wat er speelt binnen de archiefwereld ontwikkelt. Hij kwam gisteren binnen de redactie met het idee om een speciale boards op Het Archiefforum te maken m.b.t. het Caribisch gebied: Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten, St. Eustatius en Saba. Binnen de redactie hebben we niet lang hierover hoeven te praten. Archiefonderzoekers uit Suriname en de Nederlandse Antillen gaan de komen maanden speciale aandacht van ons krijgen. We hebben vanochtend een mail doen uitgaan aan vele archiefinstellingen met de vraag wat zijn aan archief informatie hebben over Suriname en de Nederlandse Antillen. Uiteraard gaan we deze overzichten publiceren.

Het Persmuseum, waar wij mee samenwerken, is is al enige tijd met het project‘Surinaamse pers, 1774-2006’. Het Persmuseum wil graag in contact komen met instellingen en particulieren die Surinaamse periodieken (1774-heden) in bezit hebben en/of weten waar die zich bevinden. Van vooral achttiende- en negentiende-eeuwse bladen ontbreken namelijk vaak vele nummers en niet zelden hele jaargangen. Het Persmuseum maakt momenteel een zo compleet mogelijk overzicht van alle in Suriname uitgegeven titels en exemplaren (en hun vindplaatsen) en presenteert dit op een speciale themasite die najaar 2007 online zal gaan.
Meer informatie: Het Archiefforum.
Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…