Doorgaan naar hoofdcontent

Onbewust van de familienaam van zijn vader

Sommige vaders vertellen je niets. Dat was vroeger ook al zo. Op 31 augustus 1820 trouwde te Tietjerkstradeel Marten Hedzers van der Wal (23 jaar, geboren te Suameer) met de 5 jaar oudere Boukjen Pieters Bouma (29 jaar, geboren te Garijp).
De vader van de buidegom heet volgens de huwelijksakte van de burgerlijke stand: Hedzer Jelkes de Roos. Dat is toch echt een andere geslachtsnaam dan zijn zoon.
De bruidegom had voor de verschillende geslachtsnamen wel een verklaring voor, die ook netjes door ambtenaar van de burgerlijke stand is genoteerd: "deze familienaam voor zich bezonden hebbende aangenomen omdat hij onbewust was welke familienaam zijn vader had aangenomen".
In 1811 werd het hebben van een familienaam verplicht. Daar hebben nu nog elke dag profijt van. Elk gezinshoofd moest de door hem gekozen geslachtsnaam bij het gemeentehuis laten registreren. In de noordelijke en oostelijke provincie van ons land haaden vele mensen nog geen familienaam. In veel archiefinstellingen kun je naamregistratie terug vinden in de archieven. Die registratie van Friesland (1811) staat zelfs online op de website van Tresoar (Rijksarchief Friesland. Bovengenoemde familie kunt u daar ook in terug vinden.
Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…