Doorgaan naar hoofdcontent

Sportgeschiedenis tot lering en vermaak

Er zijn een paar weblogs die ik (bijna) elke dag bezoek vanwege de kwaliteit van de artikelen en hun degelijkheid van onderzoek. Een daarvan is de Sportgeschiedenis Weblog. Sportjournalisten, historici en (sport-)liefhebbers laten zich daar van hun beste kant zien. (Ik vergeef ze dus, dat Het Archiefforum en de Sportarchieven databank van Archieven.org niet bij de genoemde links staan).
Ook gisteren hadden ze weer een mooi verhaal over de oudste hockeygeschiedenis van Nederland die herontdekt is: Hockeyclub HGC draagt archief over aan Haags Gemeentearchief . Even krijgt mijn oude liefde voor de hockeysport weer een injectie door deze digitale publicatie. Jawel, ik beschik nog steeds over het één na hoogte trainersdiploma uit de hockeysport en ik heb ooit het initiatief genomen tot het schrijven van een lustrumboek over Kampong. Overigens is dat van oorsprong een voetbal- en cricketvereniging.
De Sportgeschiedenis weblog zijn van die kleine pareltjes uit de rijke sporthistorie.
Daarom mijn advies aan studenten journalistiek met belangstelling voor de sportjournalistiek: bezoek deze site elke dag tot lering en vermaak.
Ook voor hun docenten een must. Het is daarom dat ik het - vermoedelijk - als voorbeeld ga opnemen in mijn gastcolleges bij de opleidingen voor journalistiek.

NB1: Is het nu sportjournalist of voetbaljournalist. Of is een voetbaljournalist een sportjournalist? Waarom heb ik zo'n hekel aan de term 'voetbaljournalist'?
"Hallo, mag ik me even voorstellen , ik ben hockeyjournalist". Maar is het dan ook 'kinderboekenjournalist', 'parfumjournalist', 'elitejournalist' etc.

NB2: ik zit te wachten op een artikel van (bekende) Nederlandse sporters die na hun carriëre in het criminele circuit terecht zijn gekomen. Die voorgaande weblogs.
Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…