Doorgaan naar hoofdcontent

Alle CIA documenten met één muisklik

Klik HIER en u krijgt alle 702 CIA documenten ("Family Jewels") te zien.
Of heeft u liever een doorzoekbare PDF file. Die heeft het National Security Archive gemaakt:
CIA's "Family Jewels" - full report (24 MB, PDF, dus ook hier geduld).
Het woord 'Netherlands' komt in geen van de documenten voor.

Let op dat het openen en het volledig laden van alle CIA documenten even kan duren !

Deze door de CIA geslecteerde en soms gecensureerde documenten zijn vermoedelijk slechts een topje van deze geheime dienst ijsberg. Maar dat kon u zelf al raden.
De CIA hoopt dat met deze 'slappe' publicatie de donkere periode van de jaren 50e-70e kan publicitair wordt afgesloten. Maar goed, alles beter dan niets, zoals in Nederland en België.
In de USA is de het huidige conflict tussen vice-president Dick Cheney (weigering documenten af te staan) en het Nationaal Archief (NARA) nog steeds elke dag hot nieuws. Met o.a. prachtige ingezonden brieven in de New York Times. Ik zie dit allemaal nog niet gebeuren in de Lage landen.
We zijn al blij als er wat documenten worden gevonden in een vuilnisbak.
Ik verwacht dat er de komende jaren er nog veel meer boven tafel zal komen. Genoeg werk voor goede onderzoeksjournalisten.
Er zit bij de huidige documenten veel oud nieuws, zoals de voorbereidingen voor een moordaanslag op Castro. Ook de inzet van de maffia was al lang bekend. Bij de documenten bijvoorbeeld niets over de moordaanslag op Kennedy.
Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…