Doorgaan naar hoofdcontent

Beroering om advertentie 2

Op 29 mei plaatste ik het bericht: Beroering om advertentie.

Zojuist kwam het volgende persbericht binnen:

"De Koninklijke Vereniging van Archivarissen in Nederland (KVAN) neemt met grote bezorgdheid kennis van het profiel voor de vacature algemeen rijksarchivaris. Zij heeft een brief naar de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gezonden, waarin deze bezorgdheid wordt geuit.

Het profiel vermeldt dat "de kandidaat een autoriteit is op het gebied van geschiedenis en cultureel erfgoed en affiniteit heeft met de archiefsector." De KVAN vindt dat een te smalle basis voor een deskundige inbreng in de archiefsector. De algemeen rijksarchivaris heeft onder meer als taken het adviseren van de minister over het archiefbeleid, de aanpassing van de archiefwet en de discussie ten aanzien van een nieuwe informatiewet. Het profiel geeft ook aan dat een diploma archivistiek géén vereiste is op het moment van benoeming. Dit betekent dat de algemeen rijksarchivaris bij aantreden niet capabel is voor zijn archiefwettelijke taken.
De algemene ledenvergadering van de KVAN, bijeen te Arnhem op 30 mei j.l., staat vrijwel unaniem op het standpunt dat de kandidaat voor de functie van algemeen rijksarchivaris al op voorhand een gezaghebbende autoriteit moet zijn binnen de archiefsector, onder meer blijkend uit het bezit van het archiefdiploma en opgedane ervaring binnen die sector.

De KVAN vindt dat hiermee de belangen van de archieven en archiefsector in Nederland geschaad dreigen te worden. De algemeen rijksarchivaris - een gecombineerde functie met het directeurschap van het Nationaal Archief – heeft traditioneel een leidende rol in het landelijke archiefbeleid en de Nederlandse archiefsector."
(persbericht KVAN 4 juni 2007)

Beroering dus!!!
Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…