Doorgaan naar hoofdcontent

Freule Bob

Soms vergeet je zaken. Vandaag was ik ter voorbereiding op een publicatie aan het speuren in het nieuwe digitale archiefoverzicht c.q. inventarissen van het Nationaal Archief. Inmiddels staan er 1700 inventarissen online en als Google zijn best doet zijn ze binnenkort via deze zoekmachine toegankelijk.
Je moet er even handigheid in krijgen, maar dan worden de nieuwe mogelijkheden om te spitten in de gigantische collectie van ons Nationaal Archief een "eitje". Uiteraard is bijna altijd kennis van werkwijze en de eigentijdse toegangen van de archiefvormers noodzakelijk. Zeker bij de archieven van de ministeries met het verbaalstelsel.
Maar daarvoor kunt u de inleidingen lezen bij al die 1700 inventarissen.

Terug naar mijn mijn speurtocht vanochtend. Ik kwam inventarisnummer 2.21.196 tegen. De toegang op het archief van Jkvr. mr. C.W.I. Wttewaall van Stoetwegen [levensjaren 1901-1986], over de jaren 1748-1985. En daar stond mede mijn naam bij als archivaris. Een lichtje ging weer aan in mijn hoofd. Dat archief van ca. 3 meter heb ik bijna helemaal in mijn handen gehad.
De 'Rode Freule', ook wel Bob genoemd, zat van 1945-1971 in de Tweede Kamer voor de CHU. Ze was door haar ongedwongen manier van praten ("..dit is gekkenwerk") een van de populairste kamerleden in Nederland.
Voor zover ik me kan herinneren bevat haar archiefje geen opmerkelijke zaken.
Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…