Doorgaan naar hoofdcontent

De archief rommelzolder bij Defensie

Zojuist heeft de commissie Van den Berg zijn onderzoeksrapport gepubliceerd over de vermeende martelingen van Nederlandse soldaten in Irak (al-Muthanna):

Een van de aanbevelingen van de commissie Van den Berg betreft de archieven van defensie:

6. Als uitvloeisel van het NIOD-rapport over Srebrenica is besloten om archieven die betrekking hebben op crisisbeheersingsoperaties niet voor vernietiging in aanmerking te laten komen, maar integraal te bewaren. Daarom verdient het aanbeveling vroegtijdig tot inventarisatie te komen. Dat kan het onderzoek naar kwesties die met dergelijke operaties verband houden bespoedigen. Ook moet worden gegarandeerd dat archiefmateriaal dat aan aflossende eenheden wordt overgedragen na beëindiging van een uitzending alsnog terugkeert in het archief van de oorspronkelijke archiefvormer.


Uit het verleden weten we al dat de Srebrenica commissie heeft kunnen ondervinden dat het Ministerie van Defensie regelmatig een zooitje maakt van hun archieven en archivering.
Eén van de commissieleden heeft toendertijd informeel een boekje open gedaan. De zin: dat kan het onderzoek naar kwesties die met dergelijke operaties verband houden bespoedigen zou zo uit zijn mond hebben kunnen komen.
In aansluiting op de Srebrenica rapportage is er een Deltaplan 2003-2007 voor de archieven van Defensie. Dat moest er voor zorgen dat de archivering op orde kwam.
Blijkbaar is daar niets van terecht gekomen, want het is bijzonder vreemd dat de commissie Van den Berg deze aanbeveling nu (2007) geeft. Hier is meer aan de hand, was mijn eerste reactie toen ik het las.
Als je echt negatief bent zou je bijna denken dat er opzet in het spel is bij defensie.
Archieven niet goed verzorgen is doofpot cultuur. En impliciet zegt de commissie met deze aanbeveling (want waarom zou je hem anders geven?) dat er iets aan de hand is bij Defensie.
Maar laat ik even het positief bekijken: defensie moet zijn archivering beter organiseren.

Veel erger is het feit dat de commissie van den Berg impliciet toegeeft dat men geen goed archiefonderzoek heeft kunnen verrichten. Ze zullen dat altijd ontkennen, maar daar heb je de kringen rond zo'n commissie voor als journalist.

Ik ben daarom erg benieuwd naar de onderzoeksmethode van deze commissie. Elke historicus kan je vertellen dat onderzoek doen in een niet geïnventariseerd archief bijzonder lastig en zeer tijdrovend is.
Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…