Doorgaan naar hoofdcontent

Sportarchieven

De Sportarchieven Databank Nederland en Vlaanderen (SDNV) is een populair bij historisch onderzoekers naar de Nederlandse en Vlaamse sportgeschiedenis. Zelf ben ik een dagelijkse lezer van de publicaties op de website Sportgeschiedenis.nl Om de onderzoekers nog beter van dienst te zijn ben ik vanochtend begonnen met het toevoegen van beschrijvingen (zogenaamde 'losse inventarisnummers) uit inventarissen op archieven waar sport slechts een onderdeel van is. Bijvoorbeeld Ministerie van Justitie en Buitenlandse Zaken. Ik kom daarbij allerlei interessant dossiers tegen die roepen om nader onderzoek. Bijvoorbeeld de zuiveringsdossiers van de Tweede Wereldoorlog, dossiers over sport in Suriname, Nederlandse Antillen en Nieuw-Guinea. Maar ook dossiers over Stadion De Vliert in Den Bosch en toestemming aan gemeenten om openbare bokswedstrijden te organiseren.
Veel van deze dossiers zitten verstopt in archieven waar je ze helemaal niet zou verwachten.
Genoeg materiaal dus voor sportjournalisten, publicisten en de site Sportgeschiedenis.nl
Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…