Zoeken in deze blog

22 juli 2007

Ein- und Ausreisestelle Maastricht

De inventaris op het archief van de Ein- und Ausreisestelle Maastricht, (1925) 1940-1944 is nu onder toegangsnummer 2.05.54 op de website van het Nationaal Archief te reaadplegen.
Het archief bevat de aanvraag en uitgifte van paspoorten en in-, door- en uitreisvisa. De dienst was namens de bezetter belast met de controle van het grensverkeer met Duitsland en Belgiƫ.
Voor genealogen ook een intressant archief vanwege de aanwezigheid van aanvragen en behandelingen (ook van buitenlanders en Rijksduitsers) en stukken over legitimatie-en persoonsbewijzen en doorlaatbewijzen.
Voor sommige dossiers heeft u toestemming voor raadpleging nodig.
Naast veel informatie over paspoorten en visa ook stukken als:
Inventarisnummer 398: Stukken betreffende het inwinnen en verstrekken van inlichtingen door personen aan de Sicherheitspolizei en de Sicherheitsdienst,1941-1942.
Inventarisnummer 399 Lijsten van leiders en leidsters van verschillende 'Ortsgruppen' van de NSDAP in Limburg,1943-1944.

Ik kwam in de inventaris ook andere stukken tegen waarbij geen verband met dit archief kon worden vastgesteld bijvoorbeeld inventarisnummer 400: Stukken betreffende het inwinnen van inlichtingen over NSB-leden in Limburg door E.M. Boontje.
(bron: NA inventaris)

Geen opmerkingen: