Zoeken in deze blog

19 juli 2007

Katholieke media


SIGNIS is de Katholieke Wereldorganisatie voor Communicatie. Het is een fusieverband (2001) van de Internationale Katholieke Organisatie voor de Film en het Audiovisueel (OCIC, opgericht 1928) en de internationale Katholieke Organisatie voor Radio en Televisie (UNDA). Beide hadden hun hoofdzetel in Brussel. De archieven van SIGNIS zijn overgedragen aan de archiefinstelling Kadoc van de Katholieke Universiteit Leuven.
Voor archiefonderzoekers die belangstelling hebben voor de strategieƫn die de katholieken hebben gebruikt in de massamedia om hun levensbeschouwing en katholieke wereldbeeld uit te dragen is dit een bijzonder archief.
De archiefstukken illustreren duidelijk de werking (radio, televisie en film) van beide organisaties in heel de wereld, dus niet alleen in ontwikkelings- en missielanden. Ook zijn er documenten over de KRO en IKON beschikbaar. Aan de hand van de beschikbare correspondentie kunnen archiefonderzoekers zich dus een goed beeld vormen van het medialandschap in vele landen. Katholieken hadden al in het begin van de vorige eeuw door wat een krachtig medium film en radio waren. Later kwam daar televisie bij.
De archieven worden ontsloten door een zogenaamde plaatsingslijst. Dat wil zeggen een korte beschrijving van het beschikbare materiaal. Het geheel is alleen openbaar na toestemming van de bewaargever.

Op de website van SIGNIS een In Memoriam van Joz van Liempt, pionier van de Katholieke "aktiefilm" in Belgiƫ. Familie van de Nederlandse Ad van Liempt?

Geen opmerkingen: