Zoeken in deze blog

18 juli 2007

Naaktlopen in het begin van de 20ste eeuw

Vandaag komt de Tour de France aan in Marseille, de tweede stad van Frankrijk. De stad, gelegen aan de Middenlandse Zee, is bij Nederlandse toeristen nooit erg populair geweest. Dat komt vermoedelijk door het adagio van een criminele plaats waar je beter weg kunt blijven.
Toch is deze stad zeer de moeite waard met zijn Vieux-Port, ontworpen door architect Fernand Pouillon, en de jardin des Vestiges, met overblijfselen ui de Griekse tijd van 600 voor Christus.

Vanuit de haven van Marseille kun je oversteken naar het Ile du Levant. Niet te verwarren met de streek in West-Azië (ook aan de Middelandse Zee) die ook Levant heet.
Ile du Levant is een klein eiland, waar in de 17-19de eeuw vooral boeren en een verdwaalde monnik (met een echt klooster) werkten. Ile de Levant is daardoor niet bekend geworden, maar wel om heel iets anders n.l. naaktlopen Op het eiland kunt u verblijven in één van de oudste naturisten centra ter wereld. Het is allemaal in de jaren twintig van de vorige eeuw begonnen. Enkele badgasten aan de Franse Riviera waren het lopen in zwembroeken en badpakken zat. Het bijna verlaten eiland Ill du Levant bracht voor hun uitkomst. De nooit preutse Franse regering, die er een kleine militaire basis hadden, vonden het allemaal prima. En zo kwam Ill du Levant in de geschiedenisboekjes van de naturisten verenigingen.

Overigens ligt het grootste naturisten gebied ook in Frankrijk: Cap d'Agde. De Tour stopt daar dit jaar niet.

Geen opmerkingen: