Zoeken in deze blog

7 augustus 2007

Geschiedenis Britse ochtendkrant begint in NederlandDe geschiedenis van de Britse ochtendkranten is nauw verbonden met de journalistiek in Nederland. Dat kunt u lezen in een boek uit 1858 : The History of British Journalism. Het boek kunt u online raadplegen via Google Books. Alle Engelse grootheden uit de Britse journalistiek van de 17de, 18de en de eerste helft van de 19de eeuw worden in dit werk van Alexander Andrews beschreven.

De Daily Courant, de eerste Engelse ochtendkrant (1702-1735), had vele pagina's die letterlijk vertaald waren overgenomen van de Haarlem Courant en de Amsterdam Courant. Andrews bedoeld hier vermoedelijk de (Oprechte) Haarlemsche Courant (1646-1944) en de Amsterdamsche Courant (ca. 1672- 1776).

De Nederlanden (Holland en Vlaanderen) hebben een rijke journalistieke en kranten historie.
We vergeten dat te vaak. Ik zelf had verwacht dat de Nederlandse krant was opgenomen in de Canon Nederlandse Geschiedenis. Je kunt discussieren of de drukkunst in Nederland is uitgevonden, maar het is toch geen discussie dat de kranten uit de Nederlanden in het verleden een geweldige impact hebben op de samenleving. Niet alleen Britse kranten hebben een deel van hun roots in Nederland, maar ook vele Amerikaanse kranten, die werden gestart door emigranten uit ons land.

Komt nog bij dat de eerste journalist vermoedelijk uit 'ons' (nu Vlaanderen) land kwam. Het was Lijnke van Remunde, de weduwe van de Antwerpse drukker Christoffels. Lees bericht Archiefforum. De oudste krant kwam uit........ Jawel, ook uit Nederland, al denken ze daar in sommige Scandinavische landen en in Venetiƫ anders over.

De Nederlandse dagbladen verdienen alle steun! Iedereen met een beetje historisch besef zal dat beamen. Daarom hoort de Nederlandse journalistiek een plaatsje te krijgen in het nieuw te bouwen Nationaal Historisch Museum in Arnhem. Het Persmuseum en de Koninklijke Bibliotheek zullen daar graag stukken voor afstaan, denk ik.
Geen opmerkingen: