Zoeken in deze blog

18 augustus 2007

Liang Liang


Foto zijdehoenders Eric Hennekam

Vorig jaar kreeg ik het boek De vliegeraar van Khaled Hosseini kado. Pas dit weekend vond ik de rust om het te lezen. Binnen 24 uur had ik dit prachtige boek verslonden. Ik begrijp nu ook waarom het zo lang in de boeken toptien staat, want het is werkelijk een onvergetelijk verhaal wat Khaled Hosseini heeft geschreven. Ook de gruweldaden van de Taliban komen er aan bod. Het versterkt alleen maar mijn idee dat de Nederlandse militairen - met de verkeerde missie opdracht- goed werk verrichten in Afghanistan. Ik had ze al een jaar vóór de 11 September aanslagen in Amerika gezonden gezien worden.
Met maar één missieopdracht: vernieting de Taliban.
Waarom? In die tijd had ik email kontact met een vrouw die jaren in Afghanistan onder het Taliban regime had moeten leven. Na haar vlucht stuurde ze vanuit Pakistan hemelschreiende emails met onmeselijke verhalen over de martelingen, onderdrukking, dood en verderf van Afghaanse vrouwen, kinderen en mannen. Het was haar roep aan het Westen om hulp.
Helaas moest eerst 11 September er komen om de ogen van het Westen te openen.
Toen ik vorige week de terugkerende commandant van de Nederlandse troepen in Afghanistan hoorde zeggen dat hun belangrijkste opdracht was om de Taliban te marginaliseren kreeg hij mijn volle steun. Na het lezen van De Vliegeraar denkt u daar misschien precies zo over.

In de Nederlandse archieven kunt u veel vinden over Afghanistan. Het is verbazingwekkend dat er door de journalistiek zou weinig mee is gedaan afgelopen jaren. Begint u maar bij het Nationaal Archief die een schitterende fotocollectie heeft.

Duizend schitterende zonnen heet het nieuwe boek van Khaled Hosseini. Het ligt sinds vanmiddag thuis op me te wachten voor de volgende 24 uur met een een kijkje in de Afghaanse cultuurkeuken waar we zo weinig vanaf weten.


NB Een van onze zijdehoenders heet Liang, het Maleis voor vlieger (liang liang = vliegers). Er zijn kippen die goed kunnen vliegen, maar zijdehoenders komen nog niet over een hekje van 40 cm. Ze zij van oorsprong afkomstig uit China en Japan. Als ik de kippen in het hok wil krijgen voel ik me soms een soort vliegeraar.

Geen opmerkingen: