Zoeken in deze blog

29 augustus 2007

Soap benoeming Algemeen Rijksarchivaris

De soapserie rond de benoeming van de Algemeen Rijksarchivaris duurt voort. Er zijn weer nieuwe- voor de Nederlandse archiefwereld ernstige - ontwikkelingen. Lees Het Archiefforum.
Mocht de nieuwe Algemeen Rijksarchivaris geen archiefdiploma hebben, dan moet hij dat diploma alsnog gaan behalen bij de Universiteit van Amsterdam.
Mevrouw Judith van Kranendonk, DG Cultuur en Media, liet aan de KVAN weten, dat ze hoogst persoonlijk de nieuwe directeur en toekomstige algemeen rijksarchivaris aan het veld gaat voorstellen. Ze zal heel wat uit te leggen hebben. Of zouden de archivarissen weer als makke schapen zitten kijken en toeluisteren hoe ze door de ambtelijke top van het Ministerie als snotjongens en -meisjes opzij zijn gezet. Onder hun, is er volgens van Kranendonk, te weinig kwaliteit voor een goede opvolger van de huidige Algemeen Rijksarchivaris Maarten van Boven.
De beroepsvereniging van archivarissen (KVAN) zal wel blij zijn met deze uitspraak van de directeur-generaal. Ik hoop dat ze klaar staan met pek en veren.

Het is nog niet zover. En er is nog een weg terug. Dus eerst maar eens afwachten wie de nieuwe Algemeen Rijksarchivaris gaat worden. Volgens de website van de Algemene Bestuurdienst loopt de procedure nog.
De medewerkers van het Nationaal Archief wens ik veel sterkte. Want een Algemeen Rijksarchivaris c.q. directeur NA zonder archiefdiploma en ervaring in de het archiefwezen wordt in de archiefwereld niet erg serieus genomen. En dat straalt helaas uit op de medewerkers.

Medewerker Nationaal Archief tot nieuwe directeur NA:
"Ik heb de plaatsingslijst van het archief gereed, mijnheer de directeur".
Nieuwe directeur NA:
"Mooi jongen, dat je het archief goed in de kast hebt geplaatst. Hoe ga je het toegankelijk maken voor ons publiek?"

Medewerker Nationaal Archief tot nieuwe directeur NA:
" Er zat een blaffer in dit archief"
Nieuwe directeur NA:
"Waarschuw gelijk de politie !!"


Ook journalistiek Nederland wens ik alvast sterkte. Want een Algemeen Rijksarchivaris zonder grondige kennis en ervaring met de Archiefwet en de Wet Openbaarheid van Bestuur is een ramp voor jullie.
Het meest wens ik de nieuwe Algemeen Rijksarchivaris succes. Maar dat hoef ik niet meer uit te leggen. Als het gaat zoals het vermoedelijk gaat begint u als geschoten wild.

Bij de International Council on Archives (ICA) zal men bij vernemen van dit nieuws met de oren staan klapperen. Nederland heeft internationaal altijd een belangrijke plaats ingenomen in het archiefwezen. De Algemeen Rijksarchivaris van Nederland speelt daar een wezenlijke rol op het gebied van archivistiek met name in landen waar het archiefwezen nog slecht is ontwikkeld. Dat zal afgelopen zijn. We gaan dus ook internationaal een modderfiguur slaan als dit allemaal doorgaat. Mevrouw Judith van Kranendonk of minister Plasterk (die niet in discussie wil gaan, zolang de sollicitatieprocedure loopt) kunnen beter zelf de nieuwe Algemeen Rijksarchivaris van Nederland maar gaan voorstellen bij de ICA. Ook daar kan men hoon verwachten. Ze weten echt niet hoe klein de archiefwereld is.

Het kan nog wel eens een hete archiefherfst worden.

Wijziging 12 september 2007: Archiefschool in Universiteit van Amsterdam. Zij, de UVA, bepalen de toelating van Berendse.

Geen opmerkingen: