Zoeken in deze blog

10 september 2007

Bedrijfsfilms: boven- en onderwereld en netwerken

Uit rapporten van de Nederlandse overheid blijkt dat men zich toenemende mate zorgen maakt over de verwevenheid van de onder- en bovenwereld.
Die verwevenheid heeft het NOS Journaal goed in beeld kunnen brengen, nadat ze een bedrijfsfilm, gemaakt t.g.v. het 24 jarig bestaan van Vastgoedbedrijf Metterwoon, in handen kreeg.

Bij Nederlandse en Vlaamse archieven, zoals bedrijfsarchieven, liggen mogelijk nog veel meer van dit soort beelden te wachten. U kunt ze o.a. vinden door 'slim' te zoeken met en vooral via de Archiefzoeker.nl . Maar ook het NEHA kan u bijvoorbeeld helpen bij het zoeken.
U zou ook gebruik kunnen maken van lijsten met namen voor uitnodigingen van feesten en partijen, die bewaard zijn in verschillende archieven.
Dat voorkomt misschien het urenlang kijken naar etende en drinkende mensen, die zelfs hun eigen tanden niet hoeven te poetsen.

Naast bedijfsarchieven kunt ook eens kijken de archieven van de grote sportverenigingen, zoals Ajax en Feijenoord. Wie zit er in de Skybox of op de tribune?
Voor televisie heeft u beelden nodig. Voor kranten en tijdschriften kunt u ook zoeken naar foto's.
Foto's uit privé archieven die liggen opgeslagen bij openbare archiefinstellingen, waar nooit een hond naar gekeken heeft, maar die mogelijk net voor uw artikel interessant kan zijn.
De Gemeente Utrecht heeft al vele, vele jaren een gemeentelijke fotodienst. Zij beheren bij Het Utrechts Archief een enorme collectie foto's van allerlei (feestelijke) bijeenkomsten, afscheid van ambtenaren etc etc.
Een onuitputtelijke bron, waardoor het soms zoeken is naar een speld in een hooiberg.
Het vraagt ook een bepaalde zoektechniek binnen de beschikbare databanken van collecties.
Het gebruik van de juiste steekwoorden is daarbij belangrijk, maar natuurlijk ook institutionele- en materie kennis.

De gevonden resultaten helpen bij het ontrafelen van netwerken en relaties. En niet alleen in de criminele sfeer. De nieuw benoemde directeur van het Algemeen Rijksarchief, Martin Berendse (PvdA), kende directeur-generaal Cultuur en Media van het Ministerie van OCW , Judith van Kranendonk heel goed. Niet alleen vanuit het Ministerie, maar ook uit de Amsterdamse PvdA periode. We zoeken nog naar een foto :-)

Waarom ik dit schrijf? Elke keer zie ik bij het NOS Journaal dezelfde beelden van Holleeder op zijn scooter praten met twee meisjes. Zouden er echt geen andere beelden van hem zijn in archieven?

Nagekomen:
- Vastgoedman daagt NOS voor rechter

Geen opmerkingen: