Zoeken in deze blog

3 september 2007

Nationaal Archief schrijft speech Judith van Kranendonk

Dat ik niet alleen sta in mijn kritiek op directeur-generaal Judith van Kranendonk van het Ministerie van OCW blijkt ook uit het Archiefforum bericht wat vandaag verscheen: Reactie Geert Mak op de benoeming van Van Kranendonk in een Management Team-artikel uit 2005.

Op 21 juni 2007 hield mw. drs. J.A. van Kranendonk, directeur-generaal Cultuur en Media, tijdens de opening van het digitale provinciaal historisch centrum Zuid-Holland, een toespraak met een hoog archieven gehalte.
Deze toespraak had ze niet zelf geschreven. Dat heeft P.Brood gedaan op een pc van het Nationaal Archief. Zie afbeelding onder. Deze toespraak is online gezet door het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Nu begrijp ik best dat een directeur-generaal niet al al haar toespraken zelf gaat schrijven. Maar in dit geval is het anders. Lees daarom deze toespraak met in het achterhoofd de volgende feiten:
1. De toespraak is geschreven door iemand van het Nationaal Archief
2. Mevrouw Van Kranendonk denkt dat je een archiefopleiding in één jaar kunt volgen
3. Mevrouw Van Kranendonk is (mede-)verantwoordelijk voor de vacaturetekst voor de nieuwe Algemeen Rijksarchivaris
4. Mevrouw Van Kranendonk doet boute uitspraken over archivarissen.

Natuurlijk had het Ministerie van OCW nooit het Erfgoedhuis Zuid-Holland de toespraak van Van Kranendonk in Word-formaat mogen toezenden. Dat had in PDF-formaat gemoeten. Elke archivaris met een archiefdiploma had dit geweten. Weer een argument waarom de Algemeen Rijksarchivaris een archiefdiploma moet hebben.Afbeelding boven:
schermafdruk van de Word-versie van de speech van Judith van Kranendonk. Het sub-scherm zijn de Word-eigenschappen.

Geert Mak heeft gelijk!

Geen opmerkingen: