Zoeken in deze blog

14 september 2007

Nederland wordt het lachertje

Eerder schreef ik al dat we in het buitenland een modderfiguur hebben geslagen met de benoeming van Martin Berendse tot directeur en (na het behalen van zijn masterdiploma Archiefwetenschap) Algemeen Rijksarchivaris van het Nationaal Archief. Geen archiefdiploma, geen enkele kennis van archivistiek, geen enkele ervaring binnen het Nederlands archiefwezen en onbewezen affiniteit met geschiedenis.

In Vlaanderen doen ze dat anders. De Vlaamse regering heeft vandaag in een persverklaring zijn plannen bekend gemaakt mb.t. het archief van de Vlaamse Overheid.
Nederland gaat -na invoering- op sommige essentiële vlakken links en rechts ingehaald worden door Vlaamse overheid als hun plannen voor het archiefwezen doorgaan
Lees Persbericht Vlaamse overheid 14 september 2007


In het kort het Vlaams stappenplan:
1. de aanstelling van een gediplomeerde archivaris per beleidsdomein. Daar heeft het hebben van een archiefdiploma nog betekenis voor een minster!
2. de oprichting van een coördinerende dienst voor document- en archiefbeheer,
3. de voorbereiding van de oprichting van een 'Vlaams Archiefhuis',
4. de opmaak van een Vlaams decreet voor beheer van publiekrechtelijke archieven. De Vlaamse archiefwet is uit 1955 en volledig uit de tijd. Op dit punt is het in Nederland beter geregeld mijn inziens. Onze Archiefwet uit 1995 is door de vergaande digitalisatie van de informatiestromen en documenten binnen onze overheden nu ook toe aan een flinke update.
Onze oude kolonie Suriname heeft ons wat dit betreft al ingehaald. Ze hebben een zeer moderne archiefwetgeving .
5. centraal regelen en organiseren van digitalisatie archieven c.q. het beheren van gedigitaliseerde archieven. In Nederland gaat ieder zijn eigen gang. Dat kost de Nederlandse belastingbetaler vele miljoenen.

Als deze plannen doorgaan van minister Bourgeois wordt Nederland binnen het archiefwezen van de centrale overheid het lachertje van onze zuiderburen. Ik lach met ze mee, maar bij mij zal het een bijzonder zuur lachje zijn.

Lees ook persverklaring BRAIN en KVAN n.a.v. benoeming Martin Berendse, want die sluit goed aan bij de plannen van de Vlaamse overheid. Daarboven kunt u een kortzichtige reactie van de Ondernemingsraad (OR) van het Nationaal Archief lezen. Die zijn vol vertrouwen m.b.t. hun nieuwe baas. Als je zo in de wurggreep van het Ministerie zit, kun je misschien niet anders dan zo naar buiten toe reageren. Ik schrijf kortzichtig, omdat het in de reactie verwoorde standpunt van de OR intern gericht is, en volledig voorbij gaat aan de nationale en internationale belangen van het Nederlands archiefwezen.

In 1982 kwam de langspeelplaat België van het Goede Doel op de markt.
Het laatste nummer van deze lp is het nummer: België (Is er leven op Pluto...).

Weet u het nog:
Ik heb getwijfeld over België
Omdat iedereen daar lacht
Ik heb getwijfeld over België
Want dat taaltje is zo zacht


We kunnen nog veel leren van onze zuiderburen. Daarover heb ik nooit getwijfeld. Vandaag kreeg ik weer een bevestiging van de Vlaamse regering.

Geen opmerkingen: