Zoeken in deze blog

8 september 2007

Zoeken naar gegevens die zijn verdwenen.


Afbeelding boven: screenshot van de
home e-Overheid van 5 sept 2007

Bijna 99,99 % procent van de Internet gebruikers zoekt op Internet naar informatie. Maar wat doen die anderen 0,01 % dan op Internet? Die zoeken naar gegevens die zijn verdwenen!
Een manier van zoeken die onderzoeksjournalisten veel te weinig gebruiken in hun dagelijkse werk. Iets wat is weggehaald van een Internet website kan veel interessanter zijn dan informatie die gewoon is blijven staan. Natuurlijk, u kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de Wayback Machine van Internet Archive om te bekijken welke veranderingen er zijn. Maar dat is ten eerste verre van compleet, ten tweede erg omslachtig en ten derde loopt het altijd een paar maanden achter en dat is het odnerwerp mogelijk niet meer actueel genoeg voor uw werk.
Wat ik bedoel is informatie die de ene dag op een overheidswebsite staat en volgende dag plotseling is verdwenen.
In Amerika bestaat sinds 1983 de non-profit onderzoek en advocatuur organisatie OMB Watch. OMB richt zich met zijn onderzoek specifiek op de White House Office of Management and Budget organisatie en alles wat daarmee samenhangt. OMD Watch volgt overheids organisatie sen digitaal op verschillende manieren. Eén daarvan is het monitoren van informatie dat is verdwenen (weggehaald) van overheidswebsites. Ze ontdekte de afgelopen jaren vele interessant aanpassingen en 'verdwijningen'. Bijvoorbeeld het weghalen van gedetailleerde kaarten over nuclaire installaties op de site van het Departement of Energy na 11 september of pr-interviews van ministeries die plotseling waren gedeleted. Voor onderzoeksjournalisten moet dat een trigger zijn: "waarom is er informatie weggehaald?".
Voor deze digitale vorm van onderzoek kun je allerlei software aanschaffen. Zelf gebruik ik software die elke dag automatisch meer dan 300 websites bezoekt en mij elke dag wijst, met een soort gele markerings stift (zie afbeeldingen), op de veranderingen van de bezochte sites. Binnen 5 minuten weet ik wat er aan informatie is geplaatst op al die ruim 300 websites, maar ook wat is weggehaald. En dat heeft ook binnen mijn vakgebied al heel wat interessant informatie opgelevert.

Afbeelding onder: screenshot van de
homepage e-Overheid van 7 sept 2007

Geen opmerkingen: