Zoeken in deze blog

25 oktober 2007

Debat Pers in Oorlogstijd

Uitnodiging Debat 'Pers in oorlogstijd' - 5 november 2007 om 20 uur - Gent, Het Pand

“Informatie is de sleutel tot de overwinning”, aldus een oud militair axioma. In de negentiende eeuw ging het over het achterhalen van de locatie waar de vijand zijn zware kanonnen of cavalerie had opgesteld. Vandaag is daar een dimensie bijgekomen.......

Meer informatie: Fonds Pascal Decroos. Voor bijzondere journalistiek!

Van november 2006 tot februari 2007 presenteerde het Rijksmuseum in Amsterdam op hun Schiphol locatie een kleine aardige tentoonstelling War Journalism in the 17the century.

Dit was het persbericht van die tentoonstelling:
"In de zeventiende eeuw werden er door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een aantal grootse oorlogen op zee uitgevochten. De inkt van de Vrede van Munster (1648), waarmee er een einde kwam aan de Tachtigjarige Oorlog met Spanje, was nog niet droog of de oorlogen met Engeland vingen aan. Deze zeegevechten waarbij vloten van meer dan honderd schepen elkaar bestookten, waren van een ongekende omvang. Het waren de jaren van de grote zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis als Maarten Harpersz Tromp en Michiel Adriaansz de Ruyter.

Vader en zoon Van de Velde waren getuigen van een groot aantal van deze zeeslagen. Zij voeren op een ‘galjoot’, een klein zeilschip dat door de Hollandse admiraals ter beschikking was gesteld en van waar zij schetsen en aantekeningen maakten. In het atelier werkten zij deze uit tot indrukwekkende schilderijen. De oude Van de Velde legde zich toe op penschilderijen, een techniek waarbij de gebeurtenissen met pen in zwarte inkt op een witte ondergrond zijn getekend. De jonge Van de Velde, die een sterk ontwikkeld gevoel had voor weersomstandigheden en voor licht en atmosfeer, maakte zijn schilderijen in kleur.

In Maritime Power, War Journalism in the 17th century zijn schilderijen te zien van onder meer De vierdaagse zeeslag, de beroemdste slag uit de Tweede Engelse Zeeoorlog in 1666, en rollen met schetsen en aantekeningen van de Slag bij Ter Heide op 10 augustus 1653 waar admiraal Tromp de dood vond. Naast één van de penschilderijen van Van de Velde de Jonge is ook een portret van dezelfde Van de Velde geschilderd door Lodewijk van der Helst (1642- na 1682) op de tentoonstelling te zien. In totaal zijn negen werken te bewonderen."

Geen opmerkingen: