Zoeken in deze blog

15 oktober 2007

Voor wat hoort wat


Wie geven en gaven er geld aan de Amerikaanse presidentkandidaten? Zitten of waren daar ook Nederlandse en Vlaamse bedrijven bij? U kunt daar bijvoorbeeld de website Opensecrets voor gebruiken. Op deze site staan verschillende databases waarmee u kunt zoeken in het financieele verleden en heden van o.a. de Amerikaanse presidentkandidaten, maar ook van de leden van het Amerikaans Congress, de lobby database (zie afbeelding onder), etc.
Een handig site voor journalisten dus.

Afbeelding onder: De Calvé fabriek in Delft gaat dicht. Maar wat geeft Unilever uit in de USA voor haar lobby werk (bron: Lobbying Spending Database.

NB In veel publicatie over de sluiting van de Calvé fabrieken kom ik alleen de naam van oprichter Jacob Cornelis van Marken tegen. Men vergeet elke keer zijn echtgenote te noemen: Agneta Wilhelmina Johanna Matthes (1847 - 1909). Het echtpaar van Marken-Matthes vervulde samen een belangrijke rol in het streven om de toestand van de arbeiders te verbeteren. Jacob Cornelis van Marken overleed 8 januari 1906 in de plaats Hof van Delft,
hij was toen 60 jaar oud. Hij is de zoon van Jacob Cornelis van Marken (geboren te Hoorn) en Petronella van Voorthuijsen (geboren te Vreeland). Agneta Wilhelmina Johannes Matthes, overleed drie jaar later in Hof van Delft, op 5 oktober 1909. Ze was toen 62 jaar. Haar ouders zijn Jan Willem Frederik Matthes en Sara Hendriena ter Meulen. De laatste was net een maand eerder overleden in Hof van Delft, en wel op 9 september 1909. Sara was toen 86 jaar.
Nagekomen bericht 16 oktober 2007 van Europees Parlement
Lobbyen: Parlementsleden vragen om meer transparantie door register

Geen opmerkingen: