Zoeken in deze blog

11 oktober 2007

Nieuw journalistiek project: Truth-O-Meter


Schermafdruk PolitiFact. Klik op afbeelding voor vergroting

PolitiFact is een nieuw project van de kranten St. Petersburg Times en Congressional Quarterly (CQ). Elke dag leggen journalisten en onderzoekers uitspraken van de presidentkandidaten onder het "analyse mes" en kijken ze of de door de kandidaten genoemde feiten kloppen.

Hoe accuraat zijn de uitspraken van de presidentkandidaten tijdens speeches, TV interviews, reclame spotjes etc. De zogenaamde Truth-O-Meter geeft na onderzoek aan: True, Mostly True, Half True, Barely True of False. Ridicule uitspraken krijgen het predikaat: “Pants on Fire".

Daarnaast is er een rubriek The Attack File (zie afbeelding onder). De feiten in de uitspraken over de kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap gedaan door instellingen en personen (opinieleiders, journalisten etc) worden gecontroleerd en krijgen ook een uitslag op de Truth-O-Meter.
De lezers van genoemde kranten kunnen door deze manier van publiceren in één oogopslag zien wie er veel onzin verkoopt en wie niet. De St. Petersburg Times is in Florida de grootste krant en winnaar van zes Pulitzer Prijzen. Congressional Quarterly richt zich helemaal op Washington en de nationale politiek.

Dit project is ook uitstekend van toepassing in Nederland. Het lijkt mij erg leuk om hier aan mee te werken. Feitenchecker. Jaren geleden was dit mede de aanleiding voor mij om de journalistiek in te gaan. Het is op vele manieren toe te passen (politiek, burgemeester verkiezingen, integratie,sport, economie) , ook voor radio en televisieprogramma's.

Meer over dit project: About PolitiFact

Angie Drobnic Holan, News Researcher, St. Petersburg Times geeft op de website ook een aardige toelichting. Dat deze site in de prijzen gaat vallen lijkt me duidelijk.

Fact Finding is een flink lesonderdeel bij de journalistieke opleidingen in de USA. Daarbij komt niet alleen het puur zoeken naar feiten aan bod maar ook het begrijpen van de "public Records" en de archieven van de overheid. Zie ook mijn korte bijdrage in het dit jaar verschenen HBO-studieboek Onderzoeksjournalistiek.