Zoeken in deze blog

29 oktober 2007

Website Surinaamse Pers online: K'anti !

Schermafdruk van een van de website pagina's
van de nieuwe site Surinaamse Pers.
Klik op afbeelding voor vergroting.

Op 10 augustus 1774 verschijnt de allereerste krant in Suriname: De Weeklyksche Woensdaagsche Surinaamse Courant (WWSC). De voorpagina van deze eersteling wordt geheel in beslag genomen door de 'Opdragt van den Uitgever', mr. Wolphert Jacob Beeldsnyder Matroos (1742-1793).

Deze achttiende-eeuwse courant was het startsein voor inmiddels ruim 230 jaar Surinaamse persgeschiedenis. De Surinaamse kranten en tijdschriften waren en zijn overwegend Nederlandstalig. De honderden titels die vanaf 1774 in Paramaribo gedrukt en uitgegeven werden, weerspiegelen de maatschappelijke, politieke en culturele ontwikkelingen in Suriname. Uit een louter koloniale pers groeide een waaier aan kranten, tijdschriften en blaadjes van emancipatiebewegingen, van religieuze groepen, van etnische groepen, van ontluikende en volwassen politieke facties en belangengroepen, van vrouwen, van vakbonden en wat dies al niet meer zij. De historisch ongelijke verhoudingen tussen de diverse bevolkingsgroepen, met name tijdens de koloniale periode, hebben geleid tot een zeer divers medialandschap, waarin naast de erkende of reguliere persuitingen vele vormen van (schriftelijke) communicatie en nieuwsvoorziening ontstonden die de mediageschiedenis van Suriname zo boeiend maken.

Het Persmuseum heeft enige jaren geleden het project Surinaamse Pers, oorspronkelijk een initiatief van de vorig jaar overleden oud-journalist Archie Sumter, geadopteerd. Het project voorziet in historisch en journalistiek onderzoek naar deze rijke Surinaamse persgeschiedenis. Naast de tentoonstelling zal is nu ook via de website www.surinaamsepers.net te raadplegen. verschijnt begin 2008 een publicatie.

Bron bovenstaand bericht en meer informatie www.persmuseum.nl

Meer bronnen Suriname kunt u vinden in de Archiefzoeker database.

Geen opmerkingen: