Zoeken in deze blog

8 november 2007

Criminele voorouders in Noord-Brabant

Afbeelding Het Brabants Historisch Informatie Centrum vanuit de lucht
Bron: Google Earth


De website van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) is in een nieuw jasje stoken. Of je daar blij mee moet zijn, weet ik niet. Persoonlijk vond ik hun oude website een van de beste van Nederland. Het gaf snel en overzichtelijk toegang tot bronnen die deze prachtige archiefinstelling in 's Hertogenbosch in huis heeft.
Aardige optie op de site is: Zoeken naar criminele voorouders. U kunt daar zoeken in de strafvonnissen van de Noord-Brabantse rechtbanken: het Gerechtshof van ’s-Hertogenbosch, 1838-1886, en de arrondissementsrechtbanken van Breda (1838-1930), Eindhoven (1838-1877) en ’s-Hertogenbosch (1838-1911.)
Zo'n zoektocht geeft hele fraaie resultaten, die vragen om een gang naar het BHIC om in de studiezaal de gevonden resultaten te bekijken. Zo vond ik een Willem Balkenende die in 1889 werd veroordeeld voor landloperij en dat Piet van Gogh in 1860 een veroordeling wegens diefstal aan zijn broek kreeg. Toen ik zocht met de zoek term 'abortus' (toen strafbaar) kreeg ik 17 rechtzaken.
Of er ooit rechtzaken over moesten, zoals nu dat het geval is bij de Rechtbank in Den Bosch, heb ik niet kunnen achterhalen.
Overigens is het bezoeken van het BHIC een aanrader. Het archief is gehuisvest in een van de mooiste archiefgebouwen van Nederland, de Citadel van Den Bosch.

Afbeelding: schermafdruk van de vernieuwde homepage BHIC

Geen opmerkingen: