Zoeken in deze blog

4 november 2007

Het 15 minuten principe van Warhol

Kunstenaar Andy Warhol zei: "In the future, everyone will be famous for fifteen minutes". Alan M. Schlein citeert deze uitspraak in zijn boek Find it Online om aan te geven dat die 15 minuten belangrijk zijn om personen te zoeken via het Internet. Met deze 'famous' uitspraak van Warhol wil Schlein aangeven, dat bijna elke persoon korte tijd "verschijnt" in de media en dat je van dat moment als personenzoeker (journalist, historicus, genealoog) gebruik moet maken. Natuurlijk ben je daarbij afhankelijk van online databases, zoals bijvoorbeeld LexisNexis, krantenarchieven (zie weblog van gisteren) en bibliotheken. Maar de groei van afgelopen jaren (the future is now) van dit type online bronnen is een geweldig hulpmiddel voor het snel vinden personen en persoonsgegevens. Op deze weblog kunt u bijna elke week wel een nieuwe bron vinden.

Ik sluit me dus volledig aan bij de woorden van Schlein en Warhol en gebruik dit 15-minuten principe al vele jaren en probeer het ook te "verwoorden" in de Archiefzoeker en feitenchecker database en tijdens curussen en workshops die ik geef.
De site Archiefzoeker.nl ben ik gestart voor de geavanceerde zoeker. Geen makkelijke site, maar als je het gebruikersprincipe (archiefvormers, geografie, 15 minuten beroemd) door hebt, zijn de zoekresultaten ook naar personen in historische archieven beter dan in Google, zo is mijn overtuiging. In Google verdwaal je soms te snel. Voor het gebruik van de archiefzoeker database, die nog lang niet volledig is, moet je de tijd nemen én vooral het basisprincipe goed kennen. Maar dat laatste is voor elke online database en Internet zoekmachine van toepassing.
Zet het ongebreidelde gebruik van Google eens aan de kant voor het speuren naar personen en gebruik bijvoorbeeld de magnifieke zoekmachine Teoma (hier ben ik heel enthousiast over, nu onderdeel van Ask.com) of de methode Personenzoeker van mijn goede collega Henk van Ess ook eens.
Want voor het zoeken naar personen op het Internet is geen pasklare methode aan te reiken, maar moet u gezond verstand, basis zoekprincipes en kennis van enkele hulpmiddelen in uw bagage hebben. Als u daarmee op een digitale reis gaat zult u veel meer ontdekken en het maakt dan niet uit of u naar historische personen, zoals Karel Marx of personen uit uw eigen stamboom zoekt, óf naar nog levende personen, zoals Willem Holleeder (zie onderstaande afbeelding).

Afbeelding: Persoonskaart van de vader van Willem Holleeder.
Op de achterzijde van deze PK staan meer familie gegevens,
Enkele privacy gegevens heb ik en het CBG afgeschermt.
Dit document zit in mijn collectie BN-ers
Klik op afbeelding voor vergroting.Geen opmerkingen: