Zoeken in deze blog

29 november 2007

Lijst 'ontuchtvrouwen' Antwerpen moeilijk te verwijderen

Theateraffiche. Vervaardiger Charles Verschuuren Jr.
Datum ca. 1900-1925.
Collectie ReclameArsenaal BG E18/206

Op 25 november publiceerde ik op Het Archiefforum dat er een lijst Antwerpenindex ontuchtvrouwen 1914-1948 op het Internet was verschenen. Daarna ontstond er een korte discussie op Het Archiefforum of dit wel was toegestaan. Zie ook mijn bericht op deze weblog van 26 november 2007. Nadat wij vanochtend onze digitale Archiefforum nieuwsbrief hadden verzonden heeft het FelixArchief te Antwerpen, waar deze lijst in de collectie te raadplegen is, kontact opgenomen met de auteur en in goed overleg deze lijst laten verwijderen. Maar het "leed" is al geschiedt. In o.a. de cache van Google was de lijst zojuist terug te vinden. Zie afbeelding onder, waarbij ik de namen even onleesbaar heb gemaakt. Via de Internet Archive Wayback Machine zal hij over enkele weken te raadplegen zijn, want van de betreffende site wordt zeer regelmatig een "kopie" gemaakt voor het Internet Archief.

Valt hier iemand iets te verwijten? In mijn optiek alleen archiefonderzoeker Marc van Acker, die deze lijst online heeft gezet. Hij had zich moeten realiseren dat het hier om privacy gevoelig materiaal gaat. Terecht heeft het Felixarchief deze onderzoeker gevraagd de lijst te verwijderen. De geboortejaren van de vrouwen op de lijst variƫren van tot 1878 - 1919. Het is dus goed mogelijk dat er enkele dames nog in leven zijn.
Maar zoals ik al aangaf, 'even weghalen' van Internet is bijzonder lastig. De spiders van zoekmachine's zijn sneller dan je denkt.
Eind december ga ik enkele dagen naar Brussel om medewerkers van de VRT een cursus te geven. Het item Internetarchief stond al in het onderwijsprogramma en nu komen de voorbeelden uit de media ook nog 'aanwaaien'. Zie ook Voelspriet: Namenlijst van Defensie nog steeds op straat
Geen opmerkingen: