Zoeken in deze blog

26 november 2007

De pretmadammen van Antwerpen geven discussie

Bron: de Vaderlander 3 januari 1940
Rapport Volkenbondscommissie voor Sociale Zaken
over prostitutie. Klik op afbeelding voor vergroting.


Gisteren publiceerde we op Het Archiefforum een bericht dat er een index op de lijst 'ontuchtvrouwen' over de periode 1914-1948 online te raadplegen is. Er kwamen gelijk reacties,
want mag je zoiets wel publiceren. Is het niet in strijd met de privacy wetgeving in Belgiƫ?
In Nederland ben ik soortgelijke lijsten nog niet online tegen gekomen.
In de archieven zijn deze echter wel te vinden. Bijvoorbeeld:

- Archief Gemeentepolitie Den Haag. Kopieboeken processen-verbaal van de Zedenpolitie 1936 - 1937 (inventarisnr: 6514) en Lijsten van vrouwen die wegens geslachtsziekte in de gemeenteziekenhuizen opgenomen zijn geweest, en lijsten van prostituees, die onderworpen zijn aan een periodieke keuring, 1941-1945.

Ook in de archieven van de Strafinstellingen te Rotterdam, (1814) 1839-1975 (1985) . (inventarisnr 943-945). Klappers op de registers van gegevens van vrouwelijke gedetineerden, 1968 - 1975. In deze toegang is overigens grootste deel niet prostituee.

De openbaarheid van bovengenoemde archieven is terecht beperkt. Er kunnen nog levende personen voorkomen in de lijst. Of dat m.b.t. de Antwerpse lijst het geval is, weet ik niet.

Hoe anders bijvoorbeeld in Amerika. Bekijk bijvoorbeeld: List of professional athletes convicted of crimes. Daarop alle gegevens van nog levende personen. Lees ook: Police to move forward with naming prostitutes. Of kijk hier eens naar: Prostitution Solicitation Conviction Photos Minneapolis.
De discussie is actueel. Ook in Nederland. Gaan we foto's van misdadigers en verdachten publiceren? De grens is nu zware criminelen. Maar gaat die grens niet verschuiven? Bijvoorbeeld door invloed van religies. Ontuchtdames pas op uw zaak.

Geen opmerkingen: