Zoeken in deze blog

1 november 2007

Sport en Kunst voor Hare Majesteit

Schermafdruk van site Sportalbum 1898 Koninklijk Huis

Vanaf vandaag is er op de website van het Koninklijk Huis een uniek album uit het archief van Koningin Wilhelmina te zien.

De Nederlandse sportbonden schonken het album in 1898 aan Koningin Wilhelmina. Op elke pagina presenteert een 19e-eeuwse beeldend kunstenaar een sportbond. Ruim 450 sportclubs, waarvan vele nu nog bestaan, zijn erin opgenomen. Dit is de derde tentoonstelling van het Koninklijk Huisarchief die op www.koninklijkhuis.nl te zien is.

Bij de inhuldiging van Koningin Wilhelmina organiseerden de sportbonden een groot nationaal sportfeest op de renbaan van landgoed Clingendael bij Den Haag. De toen nieuwe Koningin kreeg het album aangeboden door sportpionier Pim Mulier. De Nederlandse Voetbal Bond, nu KNVB, nam het initiatief tot dit geschenk. Het album is nu deel van de collectie van het Koninklijk Huisarchief in Den Haag.

Het album is grotendeels uitgevoerd in een voor die tijd moderne stijl: de Nieuwe Kunst. Kunstenaar Carel Adolph Lion Cachet stelde het album samen. Tien kunstenaars, onder wie Theo Colenbrander, Theo van Hoytema en Menso Kamerlingh Onnes, werkten aan de inhoud mee.

Onder de bonden en sportclubs die zich presenteerden, zijn de huidige KNSB, ANWB en KNVB en voetbalclubs Sparta, Go Ahead en Vitesse. Een lijst van alle bonden en clubs is op de website te raadplegen.
(Bron: bericht Koninklijk Huis)

Geen opmerkingen: