Zoeken in deze blog

3 december 2007

Matrozenpakje onderzoek

Foto Matrozen WWOII
Bron: 24 Hour Museum UK.


Bij een Google zoektocht naar een verdwaalde matroos in Nederlands-Indiƫ kwam ik dit artikel tegen:

Lieve jongens, stoere meiden.

Het matrozenpakje in genderperspectief, 1770-2000
Een atikel van Ignaz Matthey in TSEG 2004
Lees: www.tseg.nl/2004/3-matthey.pdf (PDF, 29 pagina's)

Ik moest de titel twee keer lezen om het te geloven. Wordt hier onderzoek naar verricht? De auteur geeft op pagina 1 gelijk een soort verantwoording: "De historie van het matrozenpakje weerspiegelt allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. Politiek, opvoeding, erotiek, feminisme, het ontstaan van moderne fenomenen als de fotografie, het strandvermaak, de confectieindustrie, warenhuizen en kledingwinkelketens - het is allemaal in de geschiedenis van de matrozendracht terug te vinden. "
Het staat echt zo in dit artikel!
En er zijn wetenschappelijke tijdschriften die dit publiceren, Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis (TSEG).
Ignas Matthey publiceerde eerder een baanbrekend boek over de cultuurgeschiedenis van de zangvogelvangst in Holland (2002): Vincken moeten vincken locken. Vijf eeuwen vangst van zangvogels en kwartels in Nederland. Ben erg benieuwd naar zijn volgende boek. Kan bijna niet wachten. Heb ondertussen mijn matrozenpakje uit motteballen gehaald, want hoogst persoonlijk maatschappelijke ontwikkelingen weerspiegelen lijkt me prachtig. Google brengt je soms waar je niet zijn wilt.

Geen opmerkingen: