Zoeken in deze blog

14 januari 2008

Zoeken naar personen

Afgelopen vrijdag gaf ik colleges aan studenten journalistiek van de Windesheim Hogeschool in Zwolle. Na afloop kreeg ik van één van de studenten de vraag waarom in de Archiefzoeker database ook de mogelijkheid zit om personen en bedrijven op te sporen?

Mijn antwoord: als een journalist een bepaald onderwerp c.q. gebeurtenis gaat onderzoeken moet je je afvragen wie erbij betrokken waren. Welke personen, families, instellingen, bedrijven, verenigingen etc. Dit zijn allemaal archiefvormers. Slechts een heel klein deel van deze archiefvormers heeft hun archief overgedragen aan openbare archiefinstellingen. De overgrote meerderheid heeft zijn of haar archief nog in eigen bezit. En let op: een (digitaal) document kan al na één dag archief zijn.

Bedrijven en verenigingen zijn relatief makkelijk op te sporen, bijvoorbeeld via Kamer van Koophandels. Maar personen wordt een stuk lastiger. In de Archiefzoeker database geef ik een serie websites die je bij zo’n speurtocht goed behulpzaam kunnen zijn. De afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan met het zoeken naar nog levende personen. Een deel van de sites die ik daarbij gebruik zitten nu in de Archiefzoeker. Gebruik daarbij de zoekterm Personen, eventueel in combinatie met een geografische aanduiding.

Nogmaals het is slechts een deel van de sites en mogelijkheden die ik gebruik. Maar van de 100 gezochte personen lukt het me om er 75 te traceren via de site in de Archiefzoeker. Daarbij speelt de beschikbare dataset aan gegevens over de gezochte persoon en de omgeving waarin bij verkeert een grote rol! De rest zoek ik meestal op andere wijze. Voor wat betreft het zoeken naar personen, richt de Archiefzoeker zich vooral op Nederland en Vlaanderen. De afgelopen jaren heb ik vele mensen geholpen met het zoeken naar personen. Zoals hierboven beschreven lijkt het misschien makkelijk, maar er komt heel veel bij kijken. Centraal staat de methodiek van het zoeken. Elke zoektocht is verschillend en vraagt een andere aanpak. Soms heb je in 5 minuten resultaat, soms pas na maanden. Dit laatste is vooral het geval bij speurtochten in het buitenland. Later meer over dit onderwerp, want er valt nog heel veel over te vertellen.

U en de Zwolse student heeft nu antwoord waarom u in de Archiefzoeker ook enkele sites kunt vinden die ogenschijnlijk niets met archieven te maken hebben, zoals bijvoorbeeld Hyves en Personenzoeker.nl.