Zoeken in deze blog

13 februari 2008

Discussie

Het Archiefforum is in principe geen discussieforum. Deze zin staat al maanden als bericht in onze nieuwsbalk, het registratie agreement en sinds kort ook in ons colofon.
Uitzondering op de site zijn de discussieboards Vragen op zoek naar families en personen en Vragen m.b.t. archiefbronnen, terminologie en historische gebeurtenissen.
Dat we geen discussieforum zijn, is dus anders dan de naam van de site doet vermoeden. Die naam veroorzaakt voor sommige mensen misverstanden. Het Archiefforum is een plein (Grieks: agora of Romeins: forum) waar u en de redactie berichten over archiefbronnen, geschiedenis, archiefnieuws en aanverwante archiefzaken kunnen plaatsen. Voor discussie kan men veel beter terecht op andere sites. Met de redactie heb ik afgesproken dat we weerbarstige deelnemers die zich niet aan onze regels wensen te houden gaan bannen.

De meeste redactieleden van Het Archiefforum zijn deelnemer op verschillende discussiefora. Ik zelf ben actief op zes gespecialiseerde discussiefora op het Internet. Daarnaast een relatief passieve deelnemer op tien andere discussielijsten. Dat kost me veel te tijd en energie. Het is een overkill. Komt bij dat een deel van de geplaatste berichten zo de digitale prullenbak in kunnen. Dus ben ik mijn deelname aan al die discussiegroepjes aan het bekijken en kritisch beoordelen. Zo krijg ik misschien meer tijd om kennis te vergaren, te delen en creatief bezig te zijn met nieuwe zaken, zoals bijvoorbeeld met de nieuwe Google zoekmachine voor archiefbronnen in Nederland en Vlaanderen .
Sinds vanavond is hij geplaatst rechtsonder op de homepage van Archieven.org. U kunt hem overigens ook simpel plaatsen in iGoogle.