Zoeken in deze blog

20 april 2008

In de reclame

Affiche van de Olympic Rubber Co. Datering 1920-1925
Collectie Het ReclameArsenaal
Met zo'n kwaliteits fietsband maak je het helemaal bij de dames

In de jaren negentig en het begin van deze eeuw heb ik meegewerkt aan vele tientallen reclamecampagnes. Bij het opruimen van mijn digitaal fotoarchief kwam ik nog wat materiaal tegen uit dit tijd. Zie onderstaande afbeeldingen. Wie de fotografen zijn weet ik niet meer. Reclames hebben me altijd bezig houden. Ze geven vaak een prachtige tijdsbeeld. In mijn colleges aan studenten journalistiek laat ik daar meestal wel een paar voorbeelden van zien. Bijvoorbeeld de advertentiecampagnes van Douwe Egberts door de jaren heen. Je kunt daaruit beeldend de ontwikkelingen van de emancipatie van de Nederlandse vrouw halen. Doelgroepen bereiken en begrijpen. Het was in die tijd -naast het geld - een belangrijke rede voor mij om tijdelijk in de reclamewereld te stappen. Van de verkregen informatie uit die tijd, o.a. verkregen door vele gesprekken met de reclamejongens (zelden meisjes) en studie, maak ik nu nog bijna elke dag gebruik.

In Nederland hebben we gelukkig een speciaal reclamearchief: Het ReclameArsenaal. Het is een stichting die zich inzet voor het behoud en beheer van het erfgoed van de Nederlandse reclame. Daarnaast is het een kenniscentrum, en de site een virtueel museum, waar u meer dan 30.000 reclame aanduidingen kunt bekijken vanaf ca. 1850.
In dit sportjaar 2008 (bijv. EK voetbal Olympische Spelen) heb ik vanochtend nog eens gezocht naar reclames in relatie tot verschillende sporten. De populaire website Sportgeschiedenis.nl zou er honderen pagina's mee kunnen vullen. Bijna elke reclame heeft wel een verhaal. Naast de vele affiches met aankondigingen van sportwedstrijden, vaak voorzien van reclame, ook zinneprikkelende teksten uit advertenties als:

- Mannen denken aan drie dingen auto-motor-sport
- Leve de vrijheid! de nieuwe berinimatic
- Wat goud doet voor een vrouw. PontiacHorloges en juwelen
- Sta je sterk in je werk? Wij wel! Vrouw + werk = CNV
- Hier is uw wrijfwas! Insectenwerend 100%actieve werking! ERA rood wrijfwas. "Een en al glans!"


- Bekijk het filmpje van Hanegem-Cruijff voor de campagne Sporters voor sporters uit 1993, waarin de hoop wordt uitgesproken dat Van Hanegem wint van Cruijff. Een strijd die toendertijd erg leefde onder het sportpubliek en de reclamemaker maakt er dankbaar gebruik van.
2008 is ook een geweldig jaar voor de reclamewereld. En u bent de doelgroep.

Kijkt u zelf op de website van het Het ReclameArsenaal ,of in de Engelse database The Advertising Archives , of zoek naar uw favoriete reclamedier of mascotte op TV Acres.

Uiteraard ook genieten van de Amstel Gold Race die vandaag wordt verreden, want Bij elk plezier mijn Amstel bier.