Zoeken in deze blog

4 april 2008

In gelul kun je niet wonen


Om zeven uur vanochtend zat ik in de trein naar Amsterdam de krant te lezen, met daarin veel aandacht voor de toespraak van 'Trots-op-Nederlandse' Rita Verdonk. Hollands nationalisme van de eerste orde, volgens de schrijvende pers en want Rita zegt: ''Daarvan zeg ik: genoeg! Er zijn grenzen. Want mensen, als onze Nederlandse cultuur verdwijnt, verdwijnen ook onze waarden en vrijheden.''
Prachtige woorden, maar een van haar eerste voorstellen is het afschaffen van de Nederlandse provincies. En als er iets is wat bij de Nederlandse cultuur en historie hoort zijn het die provincies wel. We begonnen dit land met Gelre, Brabant, Utrecht (het Sticht) Holland, Friesland etc. Rita wil het dumpen. Weg met die geschiedenis. Friezen komen niet meer uit Friesland, maar uit Nederland. Dus geen Fries volkslied meer bij de wedstrijden van Heerenveen lijkt mij. Ze moeten maar integreren! Ik, als Brabo, mag het woord Noord-Brabant niet meer uitspreken. Limbo's moeten integreren ('een gouverneur'), anders verkoopt Rita jullie thuisland wel aan Duitsland (dat wilde een Oranje koning in de 19de eeuw ook al doen)!
Rita heeft niet goed op zitten letten tijdens de geschiedenisles. Net zoals bijna al haar collega's. Zie Het Archiefforum voor de enquĂȘte over dit onderwerp.

Rita en kornuiten (o.a Kay van der Linde) spiegelen zich gaag aan Amerika. Haar respectloze opmerking over slavernijmonumenten zou daar een politieke doodzonde zijn. Hopelijk in Nederland ook. Haar opmerking over koploperpositie van de vrouw in Nederland heeft geen enkele historische grond. Zelf in Turkije was de positie van de vrouw beter en eerder geregeld.

Op de cover van het vandaag verschenen Nationaal Archief Magazine (2008/1) staat met grote letters: 'In gelul kun je niet wonen'. (zie afbeelding boven) .Als je deze beroemde uitspraak van de Amsterdamse banketbakker en roemruchte PvdA staatssecretaris Jan Schaefer wat breder trekt is hij misschien ook van toepassing op een deel van de maatregelen die Rita voorstaat.

Voor de liefhebbers. De genealogie Verdonk komt binnenkort online. En Rita wens ik veel succes. In Amsterdam moeten ze haar niet zo, las ik in Het Parool! Ook dat is cultureel bepaald. De bevestiging kreeg ik vandaag toen ik een CAR-training gaf aan medewerkers van het Stadsarchief Amsterdam. Daarom was ik zo vroeg naar Amsterdam. Rita was er geen gesprek. Want Amsterdammers weten het: "Van gelul kun je niet beter wonen in Nederland". En bij het Stadsarchief Amsterdam hebben ze wel hun geschiedenislessen goed gevolgd.

Toegevoegd 10 april 2008:
Op internet staat een genealogie Verdonk.