Doorgaan naar hoofdcontent

EK in Zwitserland (1)

"Aankondiging" d.m.v. piketpalen van nieuwbouw aan de Aegerisee.
Foto Hans Vermeulen, 19 mei 2008


Afgelopen maand ben ik ook enkele dagen in Zwitserland geweest. Het land waar 7 juni het EK voetbal van start gaat. Volgens enkele Nederlanders, die al jaren in Zwitserland wonen, zal het organisatorisch een chaos worden m.b.t. de supporterbegeleiding. Het land heeft geen enkele ervaring met de organisatie van dit soort giga-evenmenten. En de samenwerking met aartsvijand en mede-organisator Oostenrijk is ook niet optimaal. Verstopte wegen, supporters die u zullen moeten wachten en wachten, pleinen die de klein zijn bij de stadions, Zwitserse politie die elke vorm van empatisch supportersvermogen mist etc. We zullen het allemaal wel zien. Advies voor Zwitserland voetbalgangers: ga naar het plaatsje Brunnen, daar zit aan het water een prima Oranje pub, met uitzicht op de Vierwaltstattersee en 'Wilhelm Tell'. Ik durf zelfs te stellen, op een van de mooiste plekken van Zwitserland.
Denk niet dat het altijd een pretje is om als buitenlander in Zwitserland te wonen. Je blijft altijd een allochtoon, tenzij je heel veel poen hebt en mee kunt doen aan het uiterlijk vertoon waar de Zwitsers erg van houden. Het is in Zwitserland "eigen volk en eigen dorp eerst". Niet vreemd natuurlijk met zo'n historie en de eeuwige omslotenheid van bergen.

In Zwisterland wordt de laatste jaren heel veel gebouwd. Ruim voor de aanvang van de bouw zet een aannemer palen neer op de bouwgrond. Zie bovenstaande foto. Je kunt dan zien hoe hoog en breed een gebouw gaat worden. Omwonenden krijgen dan de kans om bezwaar aan te tekenen tegen de bouw. Maar als er in het nieuwe gebouw meer mensen komen te wonen dan het aantal bezwaarmakende omwonende, dan gaat de bouw altijd door. Meerderheid telt. Minderheden zijn kansloos. Typisch Zwitsers. In het kanton Zug heeft deze methodiek al gezorgd voor desastreuze karakterveranderingen van vele dorpen. Sommige huizen staan nog geen 5 meter van elkaar en je kijkt in elkaars badkamer.

Ik hoop dat Nederlandse pers het EK voetbal ook aangrijpt om ons wat meer te vertellen over de typische Zwitserse cultuur en historie.

NB de bezine is veel goedkoper dan in Nederland, België, Duitsland of Frankrijk. Dus daar tanken, want we blijven Hollanders.

Populaire posts van deze blog

SERP Research Tool

SERP Research tool, the powerful link prospecting tool of the Link Research Tool

Archiefzoeker: duizenden bronnen en tips nu op deze blog

New.Op 10 januari 2019 kreeg ik van de Koninklijke Bibliotheek  het goede bericht dat deze blog digitaal zal worden gearchiveerd. Lees webarchief KB.Op 7 december 2018 is de Archiefzoeker database definitief offline gegaan. 

Via deze blog (bovenin zit een zoekbalk) zal ik ook regelmatig nieuwe bronnen en tools beschrijven. Veel geraadpleegde tips:
Overzicht alle krantenarchieven NederlandBijzondere Rechtspleging en door POD/PRA opgepakte personen.... (lijst namen, zeer populair)Bronnen, tips, tools én zoekmachines voor het zoeken naar personen (ook genealogie)Maak je eigen stamboom in 9 stappen. Basis voor het schrijven van een familiegeschiedenisBierbrouwer Heineken. Stap voor stap archiefonderzoek waarbij archiefvormers centraal staanWas mijn familie goed/fout in de Tweede Wereldoorlog?Beste bronnen onderzoek (historische) schepen, scheepvaart, bemanningen, eigenaren en redersBronnen DTB Duitsland + tips voor zoeken naar Duitse root
Eric Hennekam
14  januari 2019
Overzicht van alle Nederlandse krantenarchieven op het Internet

[update 7 januari 2019 ]
Archief Eemland: plaatselijke kranten uit Amersfoort en omgeving, Zoals Amerfoortsch Dagblad, De Eemlander en de Leusder Krant.Archieven.nl: portaal site van verschillende archiefbeherende instellingen. Kies optie kranten. oa. krantencollectie Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg, Regionaal Archief Dordrecht, gemeentearchieven Kampen, Roermond, Vlissingen en Zaanstad, RHC Eindhoven, EHC Sittard-Geleen en RA Rivierenland. Komen ook hieronder terug.Brabants Historisch Informatie Centrum:  Graafsche Courant, De Echo en Boxmeers Weekblad, Udense Courant.Dag-, Nieuws- en Weekblad in Overijssel: Veel titels. Oa. Tubantia, Deventer Dagblad, Coevorder Courant, Hengelosche Dagblad, Trouw etc.Delpher : het grootste krantenarchief van Nederland op de site van de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met vier Universiteitsbibliotheken. Honderden titels. Overzicht beschikbare titels (PDF). Niet alleen kranten uit Nederland, maar ook de Nederlandse  Antillen,  Suriname…