Zoeken in deze blog

19 juni 2008

Archief Stichting Popmuziek Nederland/Nationaal Pop Instituut.

Op 24 juni 2008 wordt het archief van de Stichting Popmuziek Nederland, voorheen Stichting Nationaal Pop Instituut, in bewaring gegeven aan het Nationaal Archief. Een belangrijke aanvulling voor het archief, populaire Nederlandse muziek ontbrak nog vrijwel volledig.

Het archief beslaat de periode van 1975 tot en met 2007. In de eerste plaats gaat het om een bestuursarchief van de Stichting Popmuziek Nederland (SPN). Deze stichting behartigde de belangen van de popmusici en de popmuziek in Nederland. De SPN hield zich o.a. bezig met het uitgeven van publicaties, het stimuleren van jong talent, het inrichten van een database voor de Nederlandse popmuziek en het uitgeven van het gratis popmagazine FRET.

In 1997 verandert de SPN in de Stichting Nationaal Pop Instituut. Het NPI heeft zich voornamelijk opgeworpen als dé dienstverlenende organisatie voor iedereen die iets wil weten over de vaderlandse popmuziek en cultuur.

Het archief documenteert in de eerste plaats de activiteiten van (het bestuur van) de SPN/NPI, maar het bevat daarnaast ook enkele interessante deelcollecties, te weten het archief van de Grote Prijs van Nederland en twee collecties met fanmail: van Doe Maar uit zijn topperiode en van 2 Unlimited. Door de terugkeer van Doe Maar op het podium, op 10 en 12 juli a.s. in de Kuip van Rotterdam, krijgt de historische collectie een actuele betekenis.
(bron: persbericht NA)