Zoeken in deze blog

9 juni 2008

Oranje met name(-n)

Hoe zit het met de verdeling van de spelers van het Nederlands elftal? Waar zijn ze geboren? Komt Demy de Zeeuw ook echt uit Zeeland? We hebben 12 provincies en 23 spelers..................
U kunt het nu lezen in een aardig artikel op Sportgeschiedenis.nl: De geografie van Oranje


Aanvulling:
Ter aanvulling een beetje selectieve keuze uit de Nederlandse Familienamen Databank:

VAN DER SAR:
De naam van de Westlandse familie Van der Sar, gaat terug op het patroniem Sars (Saers), waarvan verondersteld wordt dat het een verkorting van Sanders betreft. De eerste Van der Sar in het Westland kwam in de eerste helft van de 18de eeuw met de naam Sars uit de Betuwe. Sars of Saers werd in zijn nieuwe omgeving kennelijk niet als patroniem herkend: men maakte er met voorzetsel en lidwoord een toponiem van.

VAN DER VAART
Wonend op een plek die bekend staat als De Vaart of aan een vaart. De Vaart is bijvoorbeeld een benaming voor Vreeswijk (Nieuwegein) en Dedemsvaart wordt in de wandeling Vaart genoemd. In Delfland heeft een familie Van der Vaart de naam aan de Vlaardingervaart ontleend.

NISTELROOIJ
• Johannes Roelofs van Nistelrooij (Heesch 1735-1816); zoon van Roelof Janssen (van Nistelrooij) (Nistelrode 1702-Heesch 1769). "'Hij trok het veer over', zeiden ze toen en zeggen ze ook nu nog in Nistelrode wanneer iemand uit dat dorp zich vestigt in het buurdorp Heesch";

VAN PERSIE
Mogelijk is de eerste voorouder met deze naam een persoon afkomstig uit Perzië of iemand die er, wellicht met een handelsmissie, is geweest.
Het zou ook kunnen dat het naamgevende Perzië dichterbij ligt dan het land in het Midden-Oosten en dat het in dit geval een huis betreft in één van de Nederlandse (of Vlaamse) steden met een huisnaam die aan het verre land refereert.
Maar men zou ook kunnen denken aan herkomst uit één van de Franse (ihb. Normandische) plaatsen die zijn gevormd uit de Gallo-Romaanse persoonsnaam Persius en het suffix -acum. Zo wordt althans de naam van de oude Engelse familie Percy verklaard.

Typ de achternaam van een speler in of van uzelf en kijk waar u naam vandaan komt:
http://www.meertens.knaw.nl/nfd/
Let op niet altijd zijn er gegevens bekend wel. Wel altijd van de Volkstelling 1947
(bron: NFD)

Wilt u meer weten over de voornamen van de spelers dan kunt u terecht op de Nederlandse Voornamen Databank.

EDWIN
Oorspronkelijk een Eng. naam, ongeveer met de betekenis `vriend van het erfgoed'. Uit Angelsaksisch eád, Oudhoogduits ôt `erfgoed, bezit' (zie od-) en -win `vriend' (zie -win). Vgl. Edmond, Eduard en namen met od-. Odoin (Oostgot.), 6e eeuw na chr. (Schönfeld, Wtb.). De heilige Edwin was de eerste christenkoning van Northumbria (585-633), martelaar. Kerk. feestdag: 4 okt. (Vgl. Edinburgh, Uit Edwin's Burgh). In de tijd van de Romantiek raakte de naam door de literatuur weer wat meer in gebruik, bijv. Goldsmith in zijn sentimentele ballade `The Hermit', met Edwin en Angelina; vgl. het sentimentele gedicht `Edwin en Edwina' van Tollens.

MARIO
In It. werd deze naam zeer populair, mogelijk doordat men deze opvatte als een m. vorm van Maria.
(bron: NVD)