Zoeken in deze blog

27 juni 2008

Utrechts Archief en Utrechts Nieuwsblad

Vandaag was de opening van het tweede huis van Het Utechts Archief (HUA). Wat een festijn en wat een fantastische hi-tech archieflocatie zo midden in Utrecht. Uniek in de wereld voor een archiefinstelling (m.u.z. Beeld en Geluid) en dat meen ik. Ik hoorde van de vele genodigden alleen maar lofuitingen over het beleven van deze historische sensatie. Iemand die nu nog durft te beweren dat archieven duf, muf en saai zijn is niet goed bij zijn hoofd. De nieuwe tweede locatie van het Utrechts Archief zal een van de grote trekpleisters van de stad gaan worden. U merkt, ik ben lyrisch.
Zelden heeft u op zulke educatieve en interactieve wijze (fingerprint) kunnen spitten in de boeiende geschiedenis van de Stad en Provincie Utrecht . Een van de meest ontroerende items vond ik de historische zoektocht van de Marokkaans medewerker van het HUA in zijn geboorteland aan de hand van 19de eeuwse foto's gemaakt door wereldreizer van Bijlandt.

RTV Utrecht heeft een aardige documentaire gemaakt over de nieuwe locatie van het HUA. Klik hier om hem te zien.

De muziek van de rapper met het Utrechts carillon als begeleiding zijn nooit eerder in Nederland te horen geweest. Ik heb de HUA directie gevraagd deze openingsact op You Tube te zetten.

Utrechts Nieuwsblad (1893-1900) digitaal doorzoekbaar. (komende periode volgen andere jaren)
Ga naar: website Het Utrechts Archief