Zoeken in deze blog

1 juli 2008

De pim-pam-pet informatiemaatschappij


Vandaag voorpagina Nederlands Dagblad: gaten in archieven overheid

Citaat:
"De Nederlandse samenleving loopt onverantwoorde risico's doordat steeds meer belangrijke informatie in de digitale archieven van de overheid niet meer is terug te vinden. De fundamenten van de rechtsstaat worden erdoor aangetast, bovendien dreigen financiƫle claims omdat uitgaven achteraf niet meer zijn te verantwoorden. Die waarschuwing laten deskundigen op het terrein van gegevensbeheer en ICT horen."

Vandaag in de Stentor en vele andere media: Digitaal archief van rijk faalt

Citaat
"De Nederlandse samenleving loopt onverantwoorde risico's, doordat steeds meer belangrijke informatie in de digitale archieven van de overheid onvindbaar blijkt."

Voor de regelmatige lezers van Archieven en Journalistiek en de bezoekers van het Archiefforum zijn deze berichten in het Nederlands Dagblad en de Stentor oud nieuws.
Zie ook Raad voor het Openbaar Bestuur d.d. 31 maart 2008: Overheid verliest greep op informatie
De in de artikelen genoemde hiaten in het geheugen (archieven) van de overheid krijg je van slecht beleid, slechte samenwerking, een volledig achterhaalde Archiefwet, geen verplichte bij- en nascholing van archivarissen en DIV-ers, en al die bezuinigingen op archiefinstellingen, archiefschool en vooral de archiefinspectie! Lees ook hun rapport uit februari 2005 Rapport Rijksarchiefinspectie: een dementerende overheid
We leven steeds meer in een digitale pim-pam-pet informatiemaatschappij. Soms weet men de vraag te beantwoorden, soms ligt het antwoord op de tong, maar komt het niet uit het geheugen en soms weet men het niet meer te vinden.
De situaties bij de vuurwerkbrand in Enschede, affaire Khan, de nieuwjaarsbrand in Volendam en de ingestorte parkeergarage in Tiel, dossier Mabel, het Sebrenica onderzoek en de chaos bij de uitgaves voor het Koninklijk Huis zijn exemplarisch van de gaten in de Nederlandse (digitale) archieven. Overal waren documenten zoek of konden niet snel boven water worden gehaald. Het is wachten op een volgende ramp. Archiveren is geen spelletje, daar heb je zeer kundige mensen voor nodig met een uitstekende opleiding en goede tools voor handen. Archivarissen behoren bij elk ICT project van de Nederlandse overheid betrokken te zijn. Niet achteraf, maar vooraf. Door het beleid van afgelopen jaren (archieven zijn niet seksie voor politici, zie verkiezingsprogramma onderzoek Het Archiefforum) krijgen we nu en straks de rekening op een presenteerblad.