Zoeken in deze blog

15 juli 2008

De vliegende neger en de kleine koningin


Als u ook in slaap valt bij de manier van wielrennen van Cadel Evans en Dennis Menchov koop dan het boek: De vliegende neger en de kleine koningin.
Geschreven door journalist Jan Boesman (winnaar van de Vlaamse scriptieprijs 2006) op basis van degelijk archiefonderzoek. Ik vind dit boek een echte aanrader als je een wielerliefhebber bent. Kopen dus dit boek.

De Franse krant Le Vélo, drijvende kracht achter de wielerwedstrijden van het eerste uur, haalt in 1901 de Afro-Amerikaanse wielrenner Major Taylor naar Europa als ‘redder van de wielersport’. Taylor, die furore heeft gemaakt met een onorthodoxe rijstijl en in eigen land bijna onverslaanbaar is, moet het afhakende publiek weer en masse naar de wielerbaan lokken. En dat lukt.

De vliegende neger, zoals Taylors bijnaam luidt, groeit uit tot een enorme hype. Het duel met de Franse wereldkampioen Jacquelin moet een antwoord geven op de vraag welk ‘ras’ superieur is, wit of zwart. De wielersport, liefkozend ‘de kleine koningin’ genoemd, leeft weer als nooit tevoren en Le Vélo verkoopt een recordaantal kranten. Maar dan komt L’Auto, de concurrerende krant, met een tegenzet die de loop van de wielergeschiedenis voorgoed verandert: de Tour de France
(bron: uitgeverij LJ Veen)

Verwante link als u meer over Major Taylor wilt weten: The Major Taylor Society
en op You Tube.
En nu maar hopen dat iemand als Major Taylor de Tour de France 2008 gaat winnen en niet slaapverwekkende wielrenners Evans en Menchov.