Zoeken in deze blog

21 augustus 2008

Popmuziek archief 1975-2000 (2007)

Nationaal Pop Instituut (NPI) begon onder de naam Stichting Popmuziek Nederland (SPN) zijn werk.
Taakomschrijving: “het behartigen van de belangen van de popmuziek en de popmusici in Nederland in de ruimste zin van het woord”.
De instelling heeft bijvoorbeeld een digitale ‘Encyclopedie van de Nederlandse popmuziek’ opgezet. Op initiatief van de SPN werd in 1989 de stichting Multi Music Foundation (MMF) opgericht. Doel was de ‘gekleurde’ muziek te ontwikkelen en te integreren door muziekprojecten te stimuleren, een registratiesysteem van de beoefenaren op te zetten, symposia te organiseren en publicaties uit te geven.
Op 1 januari 2008 ging het Nationaal Pop Instituut op in Muziek Centrum Nederland (MCN).
Het NPI archief werd in juni van dit jaar overgedragen aan het Nationaal Archief. Deelcollecties van dit archief zijn de archieven van de Grote Prijs van Nederland en de fanmail van Doe Maar en 2Unlimited.
De fotocollectie van het NPI (ca. 10.000 items) is bijna volledig gedigitaliseerd en raadpleegbaar via de website van het Muziek Centrum Nederland. De grote audiovisuele collectie van de SPN enhet NPI is geschonken aan het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. In het archief zit ook een serie buitenlandse poptijdschriften en een serie Nederlandse poptijdschriften (bv Tuney Tunes, Muziekexpress en Oor).

Kijk wat u in het archief kunt vinden: Inventaris archief Nederlands Pop Instituut (PDF, 19 pag) 1975-2000 (2007).