Zoeken in deze blog

30 september 2008

In Utrecht begin je met Sabine

Schermafdruk als voorbeeld uit onderstaand Sabine bericht:
Titel: Bulletje verboden : opstand op het Gemeentelijk Atheneum
Auteur(s): Gaag, Paul van der
Regio/Plaats: Utrecht (stad)
Jaar: 2003
Soort publicatie: artikel
In tijdschrift: Oud-Utrecht : tijdschrift voor geschiedenis van de stad en provincie Utrecht, 76 (2003), nr. 5, p. 118-121


Wie over een Utrechts onderwerp iets te weten wil komen, begint bij SABINE: de gratis online databank over Utrecht (www.sabine.nu). SABINE is een project van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht, Het Utrechts Archief, Bibliotheek Utrecht en Bibliotheek Service Centrum Utrecht, met financiële steun van de Samenwerkende Utrechtse Bibliotheken.
Elk jaar groeit SABINE in omvang; kortgeleden is de mijlpaal bereikt van 30.000 verwijzingen naar boeken en tijdschriftartikelen over stad en provincie Utrecht. Om deze enorme hoeveelheid informatie toegankelijk te houden, heeft SABINE een face-lift ondergaan. Gebruiksgemak blijft vooropstaan. Misschien is dit al voldoende reden om - opnieuw - een kijkje te nemen bij SABINE. Maar er is meer.


SABINE heeft vele jaargangen van periodieken van enkele historische verenigingen gedigitaliseerd. De tijdschriften (van) Oud-Utrecht, Het Kromme Rijngebied/Tussen Rijn en Lek, Niftarlake, Seijst, IJsselstein en Vleuten-De Meern-Haarzuilens zijn vaak compleet gescand en daarna gelinkt aan de bibliografische beschrijving van de opgenomen artikelen. Het gezochte artikel kan zo geraadpleegd en desgewenst geprint worden. Zelfs kan op ieder woord in de tekst worden gezocht. Op deze manier zijn 25.000 pagina’s direct beschikbaar. Wie informatie wil over de scholierenopstand op het Gemeentelijk Atheneum, vindt een artikel uit Oud-Utrecht in SABINE. De volledige tekst is met één klik op te roepen. Wie met ‘Henk Westbroek’ in de collectie gescande tijdschriften zoekt, komt o.a. bij dit artikel uit: Westbroek was een van de schoolbezetters.

De verenigingen die deze tijdschriften uitgeven, zullen voortaan de recentere jaargangen toegankelijk (laten) maken op de site van SABINE. Het is de bedoeling dat ook andere historische verenigingen hiertoe zullen overgaan.

Het zoeken naar informatie in de databank SABINE was altijd al heel eenvoudig, het vinden is nu voor een groot aantal veelgevraagde artikelen ook geen probleem meer. Neem de proef op de som en raadpleeg SABINE.
(bron: toegezonden bericht SABINE)