Zoeken in deze blog

8 oktober 2008

Nederlandse massaexecutie Rawagede

Morgen in de Groene Amsterdammer: Nederlandse massaexecutie Rawagede (Indonesiƫ, 1947). Op de website kunt u nu al het verhaal lezen. Klik hier.

Citaat
"De archiefmedewerkers van het Nationaal Archief in Den Haag schudt zijn hoofd. ‘Daarvoor moet u speciale toestemming hebben van het hoofd onderzoek. U dient een onderzoeksopzet in te leveren en dan bepalen wij welk archiefmateriaal u mag gebruiken.’ Maar ik weet precies welk materiaal ik nodig heb. Het zit in map 1304. Ik dring aan, maar de medewerker concentreert zich op zijn scherm. ‘Sorry’, zegt een collega. ‘Het is niet openbaar.’

Lees eerst het hele artikel in de Groene Amsterdammer. Ik vind het een zeer slechte zaak dat deze dossiers na 60 jaar niet gelijk aan de betreffende journalist (Joeri Boom) zijn gegeven. Dat diende geen enkel belang (meer) en veroorzaakt veel onrust en en speculaties. Dat het Nationaal Archief (NA) vlak voor het ter perse gaan van het artikel tot inkeer kwam is natuurlijk te prijzen, maar wel laat. Al vaker hebben journalisten aan mij soortgelijke ervaringen verteld over de handelwijze van het NA. Het Nationaal Archief moet hier snel iets aan gaan doen. Een schone taak voor de nieuwe Algemeen Rijksarchivaris.