Zoeken in deze blog

3 oktober 2008

Rijkspostspaarbank

VPRO/Geschiedenis: De Rijkspostspaarbank: toen uw geld nog veilig door de Staat beheerd werd. Opgericht in 1881 en weer helemaal actueel. Ging in 1986 verder als Postbank NV.
Toen spaarzaamheid nog een deugd was! Lekker zorgeloos sparen met de Zilvervloot.

"Vanaf 1817 werden de eerste spaarbanken in Nederland opgericht. Initiatiefnemers waren de verschillende lokale departementen van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen. Ter stimulering van de oprichting van spaarbanken publiceerde het Hoofdbestuur van het Nut in 1818 de 'Algemeene Regelen' voor spaarbanken".........Lees verder de geschiedenis van de Nederlandse spaarbanken in de inleiding Inventaris Verenigde Spaarbank en zijn rechtsvoorgangers. (toegangsnr 1120, Het Utrechts Archief)

Bekijk prachtige beelden op /Geschiedenis
Vandaag kwam Fortis Nederland in handen van de Nederlandse staat. Dus eerste maatregel: het spaarbankboekje terug voor kinderen! Leer ze weer sparen.

Het archief van de Rijkspostspaarbank kunt u raadplegen bij het Bedrijfshistorisch Archief van ING en Nationaal Archief.
Inhoud oa. : stukken betreffende de oprichting, correspondentie, notulen, financiƫle administratie, stukken betreffende de directie, het personeel en gebouwen, jaarverslagen, fotoboeken, spaarboekjes, zegelboekjes, personeelsbladen.
Mooie reclames over sparen natuurlijk bij het ReclameArsenaal en bij Het Geheugen van Nederland.