Zoeken in deze blog

20 december 2008

Beveiliging archieven in Nederland (2)

Er komen per email allerlei reacties bij mij binnen m.b.t. bovenstaand verhaal over de beveiliging bij het Nationaal Archief en de archiefinstellingen in het algemeen. Je wordt daar niet vrolijk van. Andere archiefinstellingen lijken volgens sommige schrijvers gewoon een open huis. Er heerst veelal een ons kent ons houding bij het personeel en dat is helemaal gevaarlijk. Het Nationaal Archief is ook intern bezig met een beveiligingsplan. Zo kan eigen personeel niet zomaar elk depot inlopen.

Voor 2009 heb ik zelf plannen om te gaan starten met het maken van filmopnames over de beveiliging bij de Nederlandse openbare archiefinstellingen.


Iets van heel andere orde
Verder -en dat had ik wel verwacht- ook reacties op het archief Fasseur. Slechts heel weinig mensen wisten dat dit archief (getypte inventaris) te raadplegen is bij het Nationaal Archief.
Persoonlijk vind ik het vele malen interessanter dan de archiefstukken over het huwelijk van Prins Bernard en Koningin Juliana. De beschrijvingen over de excessen van Nederlandse soldaten in Nederlands-Indiƫ, die u kunt terug vinden in inventarisnummer 3, zouden veel meer aandacht mogen hebben. De genoemde brief met bijlagen van F.C.van Oosten zou ik graag integraal gepubliceerd willen zien in de Nederlandse media. Veel tongen zullen los komen.
Lees ook: Groene Amsterdammer: Nederlandse massaexecutie Rawagede