Zoeken in deze blog

23 december 2008

Naaktfoto Beeldbank Nationaal Archief zorgt voor ophef

Op de bekende website Sportgeschiedenis.nl is enige consternatie ontstaan over een naaktfoto (onder de douche d.d. 17 maart 1949) van bokser Luc van Dam, die te vinden is in de online beeldbank van het Nationaal Archief.

Lees: De match van het jaar 1947: Bep van Klaveren tegen Luc van Dam en dan de reacties van de familie van Van Dam en de reactie (incl weblink naar NA) van de auteur van het artikel.

Een familielid schrijft:
Ik ben ook zeer onaangenaam verrast door de foto onder de douche van mijn opa. Ik zou graag zien dat deze van de site verwijderd wordt, ik vind het ongepast.

Overigens vond ik nog andere naaktfoto's in deze beeldbank van het Nationaal Archief o.a. van kinderen, oktober 1945. Het betreft hier toch relatief recente foto's. En dat dat boze reacties op gaat leveren zie je ook bij de berichtgeving over naakt bij Europeana. Deze is site is overigens vandaag weer online gegaan.
Mijn advies aan het Nationaal Archief: zet de beeldbank offline en screen eerst al je foto's. En dat alleen vanwege de foto's van de kinderen.