Zoeken in deze blog

5 januari 2009

Overdracht videoarchief Vereniging Lokale Omroep Dronten aan Nieuw Land

Op maandag 19 januari draagt Stichting de Meerpaal officieel het videoarchief van de VLOD, de Vereniging Lokale Omroep Dronten, over aan Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Het archief bestaat uit de televisieprogramma’s die de VLOD van 1974 tot en met 1999 als lokale omroep in Dronten uitzond. De programma’s variĆ«ren van kinderprogramma’s tot nieuwsuitzendingen.

Sinds 1974 zond de Vereniging Lokale Omroep Dronten televisieprogramma’s uit vanuit de Meerpaal. In 1999 werd de gemeentelijke subsidie stopgezet en daarmee eindigde het bestaan van de VLOD. Met name de nieuwsuitzendingen brachten de lokale politiek naar de huiskamers van de Drontenaren.

Nieuw Land is een provinciale archiefbewaarplaats waar niet alleen papieren archieven, maar ook collecties beeld en geluid worden bewaard. Het archief van de VLOD is hier dan ook zeer op zijn plaats. Plan is om de collectie zo spoedig mogelijk toegankelijk te maken en fondsen te werven voor digitalisering zodat hergebruik van het materiaal eenvoudig mogelijk wordt.

Ellen Kruize, directeur van de Meerpaal en Arjan Agema, directeur van Nieuw Land, ondertekenen de overdrachtsovereenkomst op maandag 19 januari om 16.00 in de Meerpaal te Dronten. Ter gelegenheid hiervan zal een kleine compilatie uit het VLOD-archief worden vertoond..
(persbericht NLE dd5-1-2009)