Zoeken in deze blog

14 januari 2009

Vereniging ‘De Friesche Elf Steden’

Krantenverslag oprichtingsvergadering. Klik op afbeelding voor vergroten. Bron: Leeuwarder Courant 16 januari 1909. Daar kunt u het hele artikel lezen. Niet iedereen was blij met de oprichting van de vereniging ‘De Friesche Elf Steden’. Mr. M.E. Hepkema was van 1909 tot 1947 voorzitter van de vereniging ‘De Friesche Elf Steden’ . De eerste secretaris was F.A. van Heijst, (1909-1910), hij werd daarna opgevolgd door Mr. D. van Welderen baron Rengers, 1910-1932. Y. van Slooten was penningmeester van 1910 tot 1929.

Even een beetje ijs en Nederland wordt schaatsgek. De berichten vliegen rond je oren, de media haakt er goed op in. Dit persbericht kreeg ik zojuist van het provinciaal archief in Friesland:

"Begin 2000 werd het archief van de vereniging ‘De Friesche Elf Steden’ overgebracht naar het Ryksargyf, een van de voorlopers van Tresoar. Daar werd een inventaris van het archief gemaakt. Bij de inventaris horen ruim 800 foto’s. Deze zijn vanaf 15 januari 2009 online te bekijken via het Fries Fotoarchief.
Bezoekers, die de foto’s via internet bekijken, kunnen eigen informatie aan de foto’s toevoegen. Op die manier zullen de bestaande beschrijvingen beter en completer worden. Tresoar zoekt in het bijzonder informatie bij de foto’s waarvan niets bekend is.


Op 15 januari 2009 is het precies honderd jaar geleden dat de Vereniging ‘De Friesche Elf Steden’ werd opgericht. Doel van de vereniging was en is het bevorderen van de ijssport in de provincie Fryslân in het algemeen en in het bijzonder dat “Telken jare moet zoo mogelijk de Elf-Steden-tocht met wedstrijd worden georganiseerd.”

In het kader van het honderdjarig jubileum vinden er in de provincie diverse activiteiten plaats. Een deel van het fotomateriaal uit het archief is vanaf 17 januari te bekijken in het Fries Museum, waar een tentoonstelling wordt georganiseerd over de Elfstedentocht in Oorlogstijd 1940/1942. De beeldbank is te raadplegen door in het menu naar de optie Foto’s en vervolgens Fries Fotoarchief te gaan, of rechtstreeks via www.friesfotoarchief.nl.
((bron: persbericht Tresoar)"

Lees tip:
Net verschenen is het boek: De mannen van '63. verhalen van de zwaarste Elfstedentocht aller tijden. Geschreven voor Marnix Koolhaas en en Jurryt van de Vooren.
U kunt het HIER online bestellen

Beschrijving schaatstocht in 1763: Theunis Klazes, Klaas Klazes,
Douwe Hendriks, IJpe Piebes, Douwe Tades en Jelle Hendriks
schaatsen van naar Oldeboorn-Amsterdam en terug.
Een tocht waarbij de Elfstedentocht mogelijk verbleekt.
Bron: Utrechts Nieuwsblad 15 januari 1909

Klik op afbeelding voor vergroten
Collectie Het Utrechts Archief