Zoeken in deze blog

24 maart 2009

Journalist Hans van den Eeden komt met boek over Lodewijk Napoleon in Zeeland

Koning Lodewijk Napoleon heeft zich tweehonderd jaar geleden ingezet voor het wel en wee van Zeeland. Dat blijkt uit het boek ‘Leve de Koning, Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland’ van auteur Hans van den Eeden uit Heusden. Het eerste exemplaar van het boek wordt zaterdag 4 april 2009 in het Zeeuws Archief in ontvangst genomen door Roelof Koops, directeur van het Zeeuws Archief.

Auteur Hans van den Eeden maakte een reconstructie van de reis van Koning Lodewijk Napoleon door Brabant en Zeeland. De reis begon 13 april 1809 in Grave en eindigde 18 mei 1809 in Middelburg. De spraakmakende tocht werd per gele reiskoets, getrokken door zes paarden gemaakt. Het bonte gezelschap bestond uit ministers, staatssecretarissen, de landdrost, lijfartsen, kwartiermakers en een regiment huzaren.

Schat aan informatie
Journalist Hans van den Eeden was de afgelopen jaren veelvuldig in de Zeeuwse archieven te vinden. Het archiefonderzoek en gesprekken met deskundigen leverden een schat aan informatie en tal van anekdotes op. Voor het eerst zijn nu alle gegevens samengebracht in een boek waarin de reis van koning Lodewijk Napoleon tot in detail is gereconstrueerd. Het blijkt dat de koning oprechte belangstelling voor de bevolking en bestuurders had en problemen probeerde op te lossen.
Tijdens de reis door Zeeland bezocht de koning nagenoeg alle gehuchten, dorpen en steden op Tholen, Schouwen-Duiveland en Walcheren. Naast bestuurlijke en representatieve aangelegenheden had hij oog voor lokale gebeurtenissen. Bijzonder is bijvoorbeeld zijn bemoeienis met de Nehalennia altaren in Domburg.

Actualiteit
Het boek volgt de actualiteit op de voet. Lodewijk Napoleon stond onder andere aan de wieg van de ontwikkeling van de Wilhelminapolder, voorheen Lodewijkspolder genoemd. In verband met de dreigende aanval op Walcheren door de Engelsen inspecteerde de koning verschillende forten.

In het boek is een bijdrage van historicus Joost Rosendaal van de Universiteit van Nijmegen opgenomen. Hij beschrijft de Franse tijd en gaat in op de vraag: “Was de komst van de Fransen een bevrijding of een bezetting?”. Taaldeskundige prof. dr. Jos Swanenberg komt aan het woord over de invloed van het Frans op de Nederlandse taal.


Boekinformatie
Het boek ‘Leve de Koning, Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland’ telt 192 pagina’s, waarvan ongeveer de helft foto’s en illustraties, formaat 17x24 cm en gedrukt in full color. De publicatie is te koop tot 15 april voor 19,95 euro, daarna voor 24,95 euro. Uitgave van Brandarispers en de Stichting Lyra te Heusden, in samenwerking met Barlandus boekproducties en Drukkerij Gianotten te Tilburg. ISBN: 978-90-78108-03-0. Het boek is verkrijgbaar in het Zeeuws Archief, de boekhandel, www.brandarispers.nl en www.boekenroute.nl
(bron: deel persbericht Zeeuws Archief)