Zoeken in deze blog

23 april 2009

Kranten van Woerden en Reeuwijk online

Op de website van het RHC Rijnstreek en Lopikerwaard (www.rhcrijnstreek.nl) zijn nu nog meer kranten te raadplegen. De aanvullingen betreffen jaargangen van de Woerdense Courant (1966-1985), het Reeuwijksch Weekblad (1945-1950) en de Nieuwe Reeuwijkse Courant (1952-1968). Hiermee is het grootste deel van de krantencollectie van het RHC online in te zien. De kranten op de website bestrijken nu de periode 1925-1985. Zij vormen daarmee een prachtige bron voor de - recentere - geschiedenis van de wijde omgeving, te meer omdat de kranten volledig doorzoekbaar zijn.

Het verspreidingsgebied van de kranten wisselt per periode. In het algemeen omvat het de plaatsen Barwoutswaarder, Harmelen, Hekendorp, Kamerik, Langeruigeweide, Linschoten, Montfoort, Nieuwerbrug, Papekop, Reeuwijk, Rietveld, Sluipwijk, Waarder, Woerden en Zegveld. Voor de Tweede Wereldoorlog werden ook plaatselijke berichten uit Bodegraven, Lopik, Oudewater, Reeuwijk en Snelrewaard in de Woerdense kranten vermeld.

De "Woerdense kranten" vormen een verzameling van kranten die onder verschillende benamingen zijn uitgegeven. In 1949 verscheen de nog steeds bestaande Woerdense Courant. Al vrij snel - tot in de jaren '60 - kwam deze krant met een eigen kopblad in Harmelen: "Het Nieuws van Harmelen". Voor de oorlog was het Woerdensch Weekblad de belangrijkste editie. Voorts komen namen voor zoals "Het Vrije Woord" en "Weekblad voor Woerden en omstreken". Vermeldenswaardig is dat deze Woerdense kranten - anders dan de naam misschien doet vermoeden - een ruim verspreidingsgebied kenden.

Daarentegen was Het Reeuwijksch Weekblad echt een nieuws- en advertentieblad voor Reeuwijk en Sluipwijk. Het eerste blad dat na de Bevrijding weer verscheen dateert van 5 okober 1945. Het betrof krant nummer 153, wat erop duidt dat de Boskoopse Handelsdrukkerij de krant ook al eerder uitgaf. De oudere kranten heeft het RHC echter niet in de collectie, die de periode 1945-1950 bestrijkt. Per 30 juni 1950 stopte de Boskoopse handeldrukkerij na 8 jaar met de uitgave. De firma Van Nooten in Schoonhoven nam de krant over, maar deze kranten ontbreken in de collectie. De krantencollectie van Reeuwijk gaat verder met de Nieuwe Reeuwijkse Courant, uitgegeven door drukkerij Grootendorst te Bodegraven. Ook dit betreft een weekkrant voor Reeuwijk en Sluipwijk. Dit weekblad staat op de website over de periode 1952-1968, met daarbij de aantekening dat de collectie in de beginjaren hiaten vertoont.