Zoeken in deze blog

1 juli 2009

2.0 ziekte in culturele sector en overheid

De ziekte:
Ambtenaar 2.0
Archief 2.0
Bibliotheek 2.0
Brandweer 2.0
Erfgoed 2.0
Museum 2.0
Overheid 2.0
Politie 2.0

En sinds kort is daar het "23 dingen" virus bijgekomen. Dit virus schijnt uit Amerika (Helene Blowers) overgewaaid te zijn. Besmettingen zijn inmiddels waargenomen in het archief-, bibliotheek- en museumwezen. Woorden als Integriteit, Context, Archiefvormers, Betrouwbaarheid en Authenticiteit kon ik vandaag niet vinden via de zoekfunctie op de 23-archiefdingen website. 23-archiefdingen is een trucje. Al vele jaren zijn dit soort trucjes te vinden op sites o.a. Voelspriet, Archieforum etc., ook doceer ik ze enige jaren. Het trucje is nu alleen een soort "instituut" aan het worden. Na 2.0 komen misschien 3.0 (is er al!), 4.0, 5.0 en ná 23 dingen komen 24 dingen, 25 dingen en 26 dingen.

Mijn bezwaar berust vooral op het feit dat dit soort los zand hypes helemaal los staan van de kerntaken, zoals beheren, behouden en presentatie. Tussen die kerntaken zit al vele eeuwen een belangrijke samenhang. Vele medewerkers bij musea, bibliotheken en archieven zien die samenhang niet meer na de komst van Internet.

En er speelt nog iets anders. Eergisteren stelde ik per email aan twee archiefinstellingen een simpele vraag m.b.t. een genetisch onderzoek. Wie zijn de ouders van.... , geboren...te....? Van één van de instellingen kreeg ik melding dat het wel 3 weken kon duren (deel medewerkers waren naar de 23 dingen cursus geweest, zag ik), van de andere instelling kreeg ik binnen 24 uur antwoord.
Ik begrijp het wel, het is een Archief 1.0 vraag. Maar laten die overheden eerst 1.0 maar eens goed onder de knie krijgen, zodat ze mijn vraag snel kunnen beantwoorden. Uit ervaring weet ik dat dat voor vele al moeilijk genoeg is. Voor mijn vakantie (6 weken geleden) stuurde ik archiefinstelling een brief met een soort gelijke vraag. Per email was dat niet mogelijk liet men mij telefonisch weten. Het antwoord heb ik nog niet binnen. Terwijl er toch echt een antwoordenvelop (we hebben ze nog) bij zat.

Een remedie tegen deze aandoening heb ik nog niet kunnen vinden. Misschien dat deze blog een beetje helpt in het genezingsproces. Alleen IT-vaardige mensen zijn bestand tegen dit virus en kunnen er prima mee leven. Helaas zijn er binnen de culturele sector en overheid nog veel te weinig die dit 2.0 dragerschap aankunnen.

Ga boeven vangen!!!


Voor discussie zie Het Archiefforum